Stockholm Stories blogg
Nyfiken på Stockholm? Här bjuder vi på berättelser från de olika stadsdelarna. Och ibland besöker vi städer någon helt annanstans.

Skandiaorgeln – ett kärnfullt instrument
På stumfilmstiden underhölls publiken ljudmässigt av en orkester eller biograforgel. Men hur hamnade biograforgeln från Skandia-Teatern 25 meter under jord i Reaktorhallen vid KTH?

Hantverksinstitutet skapade vackrare bruksvaror
Vid sekelskiftet spred Ellen Key uppmaningen ”skönhet för alla” i en småskrift från nykterhetsrörelsen Verdandi. Den tolkades av en rad konstnärer och resultatet visades upp på Hemutställningen på Liljevalchs 1917. Under beteckningen ”Vackrare vardagsvara” spreds...

Nytorget är kantat av historia
Nytorget har förvandlats från en lantlig och glest bebyggd trakt till en av stans mest populära platser. Husen runt torget har många historier att berätta.

Uppfostringsanstalt för blivande trotjänarinnor
Med industrialismen tredubblades Stockholms befolkning från 90 000 till över 300 000 invånare under andra hälften av 1800-talet. Den massiva inflyttningen från landsbygden till städerna ledde till en enorm bostadsbrist. För att ha råd med mat och hyra hade de flesta...

Stationsuret lyser fortfarande över Engelbrektsplan
Det sista tåget mot Djursholm rullade ut från ändstationen vid Engelbrektsplan den 1 oktober 1960. Tåglinjen hade öppnats för trafik den 15 maj 1895 och var Sveriges första kombinerade elektriska järnväg/spårväg. Då sträckan delvis gick genom stadsmiljö gavs aldrig...

Vardagsliv på Bondegatan under 1860-talet
Bondegatan på Södermalm fick sitt namn redan på 1600-talet. Men hur såg vardagslivet ut här 250 år senare? Med hjälp av kartor, bilder, annonser och tidningsartiklar går det att följa människorna som bodde och arbetade här på 1860-talet.

Sveriges första offentliga funkishus
Riksförsäkringsanstalten i Stockholm ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz och invigdes 1932. Det är Sveriges första offentliga funkisbyggnad.

New York – unik stadsplanering i städernas stad
New York brukar kallas städernas stad. En del av hemligheten bakom stadens dynamik är den långsiktiga och genomtänkta stadsplanering som inleddes 1811.