Stockholm Stories böcker

Nyfiken på Stockholm? Här är de böcker vi publicerar på eget förlag. Vill du få en bok signerad, beställ den från oss!

Stadsvandringar i Stockholm för privata grupper

Det finns mycket att upptäcka i hela stan. Ni väljer stadsdel, dag och tid!

Fotspår – Sju stadsvandringar i farfarsfars Stockholm på 1800-talet

Carl Gustaf föds 1843 på Apelbergsgatan. Fadern är okänd och han växer upp med modern i kvarteren runt Hötorget på Norrmalm. Vid sex års ålder blir han föräldralös och lämnas in på Allmänna Barnhuset. Därifrån skickas han till ett fosterhem i Småland. Hösten 1860 tar han sig tillbaka till Stockholm, fast besluten att studera. Allt han har med sig är lite besparingar och hans få ägodelar ryms i den ränsel han bär på ryggen.

Den som tidigt mister sin familj riskerar också att förlora sina barndom. I vuxen ålder skriver Carl Gustaf ner sina barndomsminnen, kanske som ett försök att på egen hand återskapa sin uppväxt i Stockholm.

Carl Gustaf är min farfarsfar. Med hjälp av hans minnesanteckningar har jag skapat sju stadsvandringar där vi följer med honom på en upptäcktsfärd i Stockholm och får uppleva platser och händelser i mitten av 1800-talet.

Carl Gustaf Holmquist

Köp boken här

Om Fotspår – Sju stadsvandringar i farfarsfars Stockholm på 1800-talet

Boken innehåller kartor över de sju områdena i Gamla stan samt på Norrmalm, Södermalm och Kungsholmen samt många bilder, illustrationer och foton från 1800-talet. Nytagna bilder av Maria Lindberg Howard samt fotograf Anja Callius. Boken är vackert formgiven av Wenche Arnesen Fryklöf.

Författare: Carl Gustaf Holmquist & Maria Lindberg Howard

Omslag: Mjukband

Format: 210×167 mm

Antal sidor: 96

Vikt: 185 gram

ISBN: 9789176838044

Språk: Svenska

Utgivningsdatum: 2019-04-27

Förlag: Stockholm Stories

Dagens Nyheter Kultur 190627

Personliga berättelser från 1800-talets Stockholm

I boken Fotspår (Stockholm Stories förlag) berättar Maria Lindberg Howard om sin farfarsfars uppväxt i Stockholm på 1800-talet. Carl Gustaf Holmquist är medförfattare till boken då stadspromenaderna bygger på hans nedtecknade barndomsminnen. De utvalda platserna är områden med bevarad bebyggelse och miljöer som påminner om den tiden. De får ge röst åt berättelser från ett svunnet århundrade.

Sju stadsvandringar i fyra stadsdelar:

  1. Stadsvandring Johannes (1843-1849)
  2. Stadsvandring Hötorget (1843-1849, 1861-1869)
  3. Stadsvandring Barnhuset (1849-1851)
  4. Stadsvandring Riddarhustorget (1860-1861)
  5. Stadsvandring Mariatorget (1860-1861)
  6. Stadsvandring Kungsklippan (1862)
  7. Stadsvandring Bondegatan (1849, 1860-1870)

Släkthistoria nr 6/2020 

För tidningen Släkthistoria har jag skrivit en artikel som berättar om arbetet med boken Fotspår. Det började med att jag hittade minnesanteckningar som min farfarsfar lämnat efter sig. Med dem i handen började jag promenera runt i stan för att söka upp de platser han nämner. Samtidigt försökte jag ta reda på så mycket som möjligt om hans liv genom att leta efter uppgifter, foton och kartor i olika arkiv. Det är 100 år mellan händelserna under 1860-talet och min egen barndom på 1960-talet. Tänk vad staden har förändrats! 

AnRopet nr 1/2020

Medlemsbladet för StorStockholms Genelaogiska Förening (SSGF) är alltid intressant att läsa med mycket matnyttig information. I det senaste numret av AnRopet inleder man en helt ny artikelserie under vinjetten “Mini-intervjun” där personer intervjuas om sitt släktforskningsarbete.

Roligt att få inbjudan att vara först ut i den nya artikelserien och få berätta om mina böcker – Musikantdiggarna och Fotspår – samt om mina stadsvandringar och hur jag delvis bygger dem på min egen släktforskning. För mig är ju kopplingen till mina egna släktingar så tydlig när jag rör mig i stan. Här har många av dem bott, arbetat och roat sig under 180 år.

 

Ledungen nr 3-4/2019

Som stockholmska med många stockholmare i släkten ser jag mig som hembygdsforskare  i mitt arbete med att arrangera stadsvandringar. Det är framför allt vardagslivet förr som intresserar mig. Mina släktingar finns alltid med på promenaderna och att ha fått dyka ner i min farfarsfars liv för mer än 150 år sedan har varit både roligt, spännande och mycket lärorikt. Att recensenten särskilt har uppskattat att han har fått ge röst åt vandringarna gör mig extra glad.

 

 

Släkthistoria nr 11/2019

Att farfarsfars nedtecknade minnen från barndomen och ungdomstiden i Stockholm skulle bli en bok var något jag länge gick och funderade på. Men vilken sorts bok tog det ett tag att komma fram till. Platserna han nämnde i sina anteckningar gjorde mig nyfiken och jag bestämde mig för att kartlägga dem och skapa ett antal stadsvandringar.

Tidningen för släktforskare

Jag har släktforskat i många år och för tidningen Släkthistoria berättade jag om arbetet. Boken är ett bra exempel på hur man kan ta tillvara på allt det man kan få fram när man söker efter sina släktingar. Att få lära sig mer om hur de levde och besöka de platser där de bodde och arbetade är spännande. Hoppas att det kan inspirera andra!

 

Fotspår finns hos anrika S:t Pauls Bok & Papper vid Mariatorget som öppnade redan 1888.
Fotspår finns hos Hedengrens vid Stureplan, en bokhandel med anor ända från 1897.
Här på hyllan i Stadsmuseets butik är Fotspår i fint sällskap bland annan Stockholmiana.