Föreläsningar om Stockholm på olika teman

Om deltagarna inte kan komma till stadsdelen så kommer stadsdelen till deltagarna. Föreläsningarna utgår från innehållet i mina stadsvandringar och temavandringar och det genomgående temat är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna. Ämnen som engagerar och roar oss alla.

Som stockholmska har jag länge forskat i min hembygd. Det jag berättar om under mina föreläsningar om Stockholm är sådant som har fångat mitt intresse genom åren och som jag gärna delar med mig av. Vi tittar närmare på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss förr? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Till föreläsningen tar jag med dator (PC) och projektor samt USB. Ni ordnar med filmduk eller bildskärm inklusive sladdar /HDMI) och annan nödvändig teknik på plats. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

PRIS: För kostnad, se boka aktivitet.
OBS! Seniorboenden har specialpris!

Stockholms stadsdelar 

De olika stadsdelarna har alla sin särprägel. Allt började på den lilla stadsholmen som vi idag kallar Gamla stan. Från 1600-talet växte staden och Södermalm, Norrmalm och Östermalm började befolkas följt av Kungsholmen och därefter Vasastan som bebyggdes mot slutet av 1800-talet. Bland medeltida trappstegsgavlar, enkla träkåkar, skyskrapor, lummiga parker, klippskrevor, kajer och trädkantade boulevarder ryms en mängd olika  berättelser om Stockholm. Innehållet baseras på mina olika stadsvandringar i stadsdelarna. Vilken stadsdel är ni mest nyfikna på?

Tema Kroghistoria

Så länge det har funnits städer har det funnits krogar. Klassiska maträtter som Cour de filet Provencale, Biff Rydberg och Fyra små rätter är skapade på olika Stockholmskrogar. Vi gör nedslag på några av stans historiska krogar och jag delar också med mig av personliga minnen från musikklubbar som Bobbadilla, Gamlingen och Stampen som startades av mina föräldrar på 1960-talet. Föreläsningen bygger på min temavandring om krogar och klubbar i Gamla stan.

Tema Musikantdiggarna

Det här är berättelsen om en krogfamilj. Under 1960-talet startade mina föräldrar Gun Lindberg och Sten Holmquist en rad klubbar och krogar i Stockholm som Bobbadilla, Club Limbo, Gamlingen och Stampen i Gamla stan samt nattklubben Bolaget. Genom att ge musiker speltillfällen fick de själva njuta av den musik de älskade. Om det handlar min bok Musikantdiggarna som den här föreläsningen bygger på.

Tema Fotspår

Den som släktforskar lär sig inte bara mer om sin familjs historia. Det ger också viktiga insikter om livet förr. Min farfarsfar Carl Gustaf Holmquist blev tidigt föräldralös men lyckades till slut få studera och utbilda sig till präst. Senare i livet skrev han ner minnen från sin barn- och ungdomstid. I den här föreläsningen berättar jag om min farfarsfars liv i Stockholm i mitten 1800-talet samt lite om min egen släktforskning och arbetet med boken Fotspår. Föreläsningen bygger även delvis på mina två temavandringar i farfarsfars fotspår på Södermalm och Norrmalm.

 

 

Tema Söderkvinnor

Kvinnor är märkligt osynliga genom historien. Men utan dem och deras innovationsförmåga och tålmodiga vardagsslit, hur hade världen sett ut? Josabeth, Sophie, Anna och Emilia samt mina släktingar Emma och Ida bodde alla en tid i kvarteren runt Stigberget på Södermalm.  Kvinnor vars liv spänner från tidigt 1800-tal till mitten av 1900-talet. Det är den tid i historien då kvinnor började få fler rättigheter och större möjligheter att själva få bestämma över sina liv.

 

Tema Historiska kvinnor

Trots att kvinnor har gjort avgörande avtryck genom historien är få platser namngivna efter dem.  Under den här föreläsningen gör vi en  virtuell promenad på Norrmalm med nedslag  på platser där välkända kvinnor som Cajsa Warg, Anna Maria Lenngren, Jenny Lind och Fredrika Bremer har verkat. Men vi träffar även vardagens okända kvinnor samt de som  kämpade för rösträtt och jämställdhet.

 

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Verktygsfräsare, öltapperska, piga, krögare, torgmånglerska, möbelarkitekt, telefonist, gjutare, comptometeroperatris, kock, snickare,  skjortsömmerska, präst, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska,  festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, tvätterska, tulluppsyningsman samt nöjeskung och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se