Gå en personlig stadsvandring på olika teman i Stockholm

Året runt arrangerar jag stadsvandringar på olika teman i Stockholm. Här kan ni få träffa hantverkarna i Gamla stan och lära er mer om deras olika yrkesspecialiteter. Eller dyk ner i krogarnas historia genom århundradena och besök platserna för några av 1960-talets populära källarklubbar i Gamla stan. Ni kan också följa en stockholmare i hans fotspår genom 1860-talets Stockholm under en personlig promenad på Södermalm. Under en temavandring gör ni spännande upptäckter om Stockholm både då och nu.

Upplägg och kostnad

Gruppen består av ert eget sällskap och ni väljer tema samt dag och tid för stadsvandringen. Promenaderna har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Under mina temavandringar uppstår ofta en rolig och intressant dialog mellan deltagarna där vi delar erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Boka för en egen grupp: Temavandringarna (ca 1,5-2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar 2 000 kr (+ 25 % moms) för familjer, 3 000 kr (+ 25 % moms) för föreningar och 4 000 kr (+ 25 % moms) för företag. Aktiviteten faktureras i efterhand med 15 dagars betalningsvillkor. Skicka en FÖRFRÅGAN.

Köp biljetter: En del temavandringar kan du köpa biljetter till hos Billetto så håll utkik efter aktuella datum i kalendern där.

 

Gamla stan: Krogar & Källarklubbar 

Så länge det har funnits städer har det funnits krogar. Och i alla tider har makten försökt reglera spritkonsumtionen på olika sätt. Klassiska maträtter som Cour de filet Provencale, Biff Rydberg och Fyra små rätter är skapade på olika Stockholmskrogar. Följ med på en temavandring (ca 2 tim) genom stans kroghistoria. Längs vägen gör vi även stopp vid några av de populära källarklubbar som dök upp i Gamla stan i mitten av 1900-talet. Jag växte upp på Bobbadilla, Gamlingen och Stampen som drevs av mina föräldrar så under promenaden delar jag även med mig av personliga minnen från dessa musikställen. Krogvandringen är delvis baserad på min bok Musikantdiggarna.

Start: Järntorget
Mål: Stora Gråmunkegränd
Dag och tid: Se aktuella datum och köp biljett hos Billetto

Södermalm: I farfarsfars fotspår 

Den som släktforskar lär sig inte bara mer om sin familjs historia. Det ger också viktiga insikter om livet förr. Min farfarsfar Carl Gustaf Holmquist föddes 1843 men blev tidigt föräldralös och utackorderades till en familj i Småland. Senare i livet skrev han ner minnen från sin barn- och ungdomstid i Stockholm i mitten av 1800-talet. Som hembygdsforskare är det framför allt vardagslivet som intresserar mig och under mina  stadsvandringar finns alltid mina släktingar med. Den här temavandringen (ca 1,5-2 tim) tar oss på en promenad i farfarsfars fotspår runt några av kvarteren på östra Söder där han bodde efter återkomsten till födelsestaden. Vid den här tiden under 1860-talet genomgår Stockholm stora förändringar. Innehållet i stadsvandringen är delvis baserat på min bok Fotspår.

Start: Katarina kyrka (grinden vid Högbergsgatan)
Mål: Bryggartäppan på Gotlandsgatan 
Dag och tid: Se aktuella datum och köp biljett hos Billetto

Gamla stan: Hantverksvandring 

Ta chansen att hälsa på hos skomakaren, guldsmeden, perukmakaren, silversmeden, violinmakaren, barberaren, korgmakaren och många andra hantverkare och få en inblick i deras arbete och vardag i Gamla stan. Promenaden går också till mer moderna, men traditionsrika företag, som konditoriet, ölbryggeriet och godistillverkaren. Du får komma in bakom disken för att se hur de olika yrkena utförs och hantverkarna berättar själva om sitt respektive yrke. Under temavandringen (ca 2 tim) får du också lite kort historik om Gamla Stan, dess gränder och människor. Promenaderna genomförs i samarbete med hantverkarna, så antal platser är begränsat av utrymmesskäl. Läs mer om hantverksvandringarna

PREMIÄR VÅREN 2023

Start: Varierar
Mål: Varierar
Dag och tid: Se aktuella datum och köp biljett hos Billetto

Gamla stan: Julmarknadsvandring

Vårt svenska julfirande med Luciatåg, julgran, jultomte, julbock och glögg är resultatet av en salig blandning skilda traditioner och berättelser från olika delar av världen. Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan har anor från medeltiden och sedan 1915 arrangeras den av Stockholms-Gillet. I salubodarna säljs vackra hantverksprodukter och goda juldelikatesser som är uppskattade julklappar, både att ge och få. Den här temavandringen (ca 1 tim) inleds vid den magnifika julgranen på Skeppsbron och avslutas på Stortorget. Under promenaden berättar jag lite om hur julen har firats förr i tiden och vi kan dela med oss av våra egna jultraditioner. När ni sedan besöker julmarknaden är julstämningen på topp! Temavandringen genomförs på utvalda datum under Julmarknadens öppettider i december.

Start: Julgranen vid Skeppsbron 18
Mål: Julmarknaden på Stortorget
Dag och tid: Se aktuella datum och köp biljett hos Billetto

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Verktygsfräsare, öltapperska, inredningsarkitekt, telefonist, comptometeroperatris, kock, snickare, piga, krögare, gjutare, skjortsömmerska, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska, präst, festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, torgmånglerska, tulluppsyningsman, målare, gjutare och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se