Gå en personlig stadsvandring på olika teman i Stockholm

Året runt arrangerar jag stadsvandringar på olika teman i Stockholm. Träffa hantverkarna i Gamla stan och lär er mer om deras olika yrkesspecialiteter.  Dyk ner i krogarnas historia genom århundradena och besök platserna för några av 1960-talets populära källarklubbar i Gamla stan. Eller gå en promenad med spännande nedslag om kvinnohistoria på Norrmalm. Ni kan också följa en stockholmare i hans fotspår genom 1860-talets Stockholm under en personlig promenad på Södermalm. Eller kombinera ett besök på Gamla stans julmarknad med en vandring på temat julfirande genom tiderna. Under en temavandring gör ni spännande upptäckter om Stockholm både då och nu.

Hantverksvandring Collage

Hantverksvandring – Kika in butiker, ateljéer och verkstäder i Gamla stan

Ta chansen att hälsa på hos skomakaren, guldsmeden, korgmakaren, papperskonstnären, textildesignern, violinateljén och andra yrkesskickliga hantverkare och få en inblick i deras arbete och vardag i Gamla stan. Vi besöker även mer moderna, men traditionsrika företag, som konditorn, modedesignern, cykelverkstaden, ölbryggaren, smyckesdesignern och polkagriskokeriet.

Du får kika in bakom disken i butiker, ateljéer och verkstäder och höra hantverkarna själva berätta om sitt respektive yrke. Under promenaden får du även lite kort historik om Gamla Stan. Då lokalerna ofta är små kan gruppen av utrymmesskäl bestå av högst 12 personer. Besöken planeras enligt ett upplagt schema men vilka hantverkare vi träffar under promenaden kan ändras med kort varsel då de är yrkesverksamma småföretagare.

Som regel arrangeras hantverksvandringarna på TISDAGAR i JÄMNA VECKOR under APRIL-JUNI och SEPTEMBER-NOVEMBER.

Läs en kort presentation av hantverkarna och se aktuella datum för HANTVERKSVANDRINGARNA 

Dag: Tisdag* (se aktuella datum via länken ovan)
Tid: kl 18-20 med samling kl 17.45 (första besöket kl 18)
Start: Pumpen på Järntorget
Mål: Olika adresser i Gamla stan
Max antal deltagare: 12 personer*

* Större grupp eller önskemål om annan dag/tid? Hör av dig så försöker vi hitta en bra lösning!

Boka hantverksvandring för en grupp

Hantverksvandringarna i Gamla stan hålls vid ett antal tillfällen under vår och höst (kvällstid på tisdagar i jämna veckor kl 18-20 med samling kl 17.45). Se aktuella datum. Av utrymmesskäl kan gruppen bestå av max 12 personer. Barn kan tyvärr inte följa med då vi rör oss i trånga lokaler och arbetsmiljöer med maskiner och verktyg.

Boka hantverksvandring enligt aktuella datum: Temavandringen (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (familj, förening eller företag) på max 12 personer på aktuella datum (se ovan). Fast pris för gruppen 2 000 kr (oavsett om ni blir färre än 12 personer). Moms med 25 % tillkommer. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se rgeler för avbokning.

Boka hantverksvandring enligt önskemål:  Vill ni boka temavandringen (ca 2 tim) för en grupp (max 12 personer) en annan veckodag eller med ett annat upplägg, hör av er så återkommer vi med ett förslag. Vissa hantverkare har lite större lokaler och kan ta emot fler besökare (dock max 15-20 personer) samtidigt. Alla hantverkare har inte öppet varje dag i veckan. Av respekt för deras arbetstid behöver vi stämma av att det fungerar med deras ordinarie öppettider. Pris från 3 000 kr beroende på upplägg (oavsett om ni blir färre än 15 personer). Moms med 25 % tillkommer. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

Krogar & Källarklubbar – Kroghistoria i Gamla stan

Så länge det har funnits städer har det funnits krogar. Och i alla tider har makten försökt reglera spritkonsumtionen på olika sätt. Klassiska maträtter som Cour de filet Provencale, Biff Rydberg och Fyra små rätter är skapade på olika Stockholmskrogar.

Följ med på en temavandring genom stans kroghistoria. Längs vägen gör vi även stopp vid några av de populära källarklubbar som dök upp i Gamla stan i mitten av 1900-talet. Jag växte upp på Bobbadilla, Gamlingen och Stampen som drevs av mina föräldrar så under promenaden delar jag även med mig av personliga minnen från 1960-talet och framåt på dessa musikställen. Krogvandringen är delvis baserad på min bok Musikantdiggarna.

Start: Järntorget (vid pumpen)
Mål: Stora Nygatan (hörnet Stora Gråmunkegränd)
Max antal deltagare: 20 personer

Boka krogvandring för en grupp

Krogvandringen i Gamla stan hålls året runt och sträckan har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Gruppen består enbart av ert eget sällskap (familj, förening eller företag) och vi kommer överens om dag och tid för promenaden. Under mina temavandringar uppstår ofta en trevlig dialog mellan deltagarna när vi delar med oss av egna minnen, erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att att alla hör bra.

Temavandringen (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar 2 000 kr (familj), 3 000 kr (förening) eller 4 000 kr (företag) för gruppen (oavsett om ni blir färre än 20 personer). Moms med 25 % tillkommer. Vi kommer överens om dag och tid. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

Historiska kvinnor på Norrmalm

Trots att kvinnor har lämnat avgörande avtryck genom historien är de fortfarande märkligt osynliga ute på stan där få platser är namngivna efter kvinnor. Under den här promenaden på Norrmalm passerar vi platser där välkända kvinnor som Cajsa Warg, Anna Maria Lenngren, Jenny Lind och Fredrika Bremer verkat. Men vi träffar även vardagens okända kvinnor som månglerskor, pigor, bryggeriarbeterskor, butiksföreståndare och mamseller – samt några av kvinnorna som kämpade för rösträtt och jämställdhet.

Som nyfiken hembygdsforskare är det framför allt vardagslivet som intresserar mig. Den här temavandringen (ca 2 tim) tar oss på en promenad i kända och okända kvinnors fotspår runt några kvarter på Norrmalm. 

Start: Klara kyrka (grinden vid Klarabergsgatan)
Mål: Fastigheten Vildmannen 7 (Jakobsbergsgatan)
Max antal deltagare: 20 personer

Boka kvinnovandring för en grupp

Kvinnovandringen på Norrmalm hålls året runt och sträckan har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Gruppen består enbart av ert eget sällskap (familj, förening eller företag) och vi kommer överens om dag och tid för promenaden. Under mina temavandringar uppstår ofta en trevlig dialog mellan deltagarna när vi delar med oss av egna minnen, erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Temavandringen (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar 2 000 kr (familj), 3 000 kr (förening) eller 4 000 kr (företag) för gruppen (oavsett om ni blir färre än 20 personer). Moms med 25 % tillkommer. Vi kommer överens om dag och tid. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

I farfarsfars fotspår – Barndomstiden på Norrmalm i mitten av 1800-talet

Den som släktforskar lär sig inte bara mer om sin familjs historia. Det ger också viktiga insikter om livet förr. Min farfarsfar Carl Gustaf Holmquist föddes 1843 i Stockholm men blev tidigt föräldralös och utackorderades till en familj i Småland.

Carl Gustaf växte upp på Apelbergsgatan tillsammans med sin mor och hennes fostermor, en vaktmästaränka som var månglerska på Hötorget. Hemmet var fattigt och senare i livet skrev han ner minnen från sin barn- och ungdomstid i mitten av 1800-talet. Vid den här tiden genomgick Stockholm stora förändringar och förvandlades från en liten småstad till en modern storstad.

Som nyfiken hembygdsforskare är det framför allt vardagslivet som intresserar mig och under mina  stadsvandringar finns ofta mina släktingar med. Den här temavandringen (ca 2 tim) tar oss på en promenad i farfarsfars fotspår från Hötorget via Apelbergsgatan, Johannes kyrka, Adolf Fredriks kyrka, Drottningatan och Observatoriet till Sabbatsberg på Norrmalm/Vasastan där han växte upp på 1840-talet.  Innehållet i släktvandringen är delvis baserat på min bok Fotspår.

Start: Hötorget (Orfeus-statyn) på Norrmalm
Mål: Sabbatsberg (Klarahuset) i Vasastan
Max antal deltagare: 20 personer

Boka släktvandring för en grupp

Släktvandringen på Norrmalm hålls året runt och sträckan har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Gruppen består enbart av ert eget sällskap (familj, förening eller företag) och vi kommer överens om dag och tid för promenaden. Under mina temavandringar uppstår ofta en trevlig dialog mellan deltagarna när vi delar med oss av egna minnen, erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Temavandringen (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar 2 000 kr (familj), 3 000 kr (förening) eller 4 000 kr (företag) för gruppen (oavsett om ni blir färre än 20 personer). Moms med 25 % tillkommer. Vi kommer överens om dag och tid. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

I farfarsfars fotspår – Ungdomstiden på Södermalm i mitten av 1800-talet

Den som släktforskar lär sig inte bara mer om sin familjs historia. Det ger också viktiga insikter om livet förr. Min farfarsfar Carl Gustaf Holmquist föddes 1843 i Stockholm men blev tidigt föräldralös och utackorderades till en familj i Småland.

Som tonåring återvände han till hemstaden och lyckades överleva genom olika påhuggsjobb. Men drömmen var att få studera. Senare i livet skrev han ner minnen från sin barn- och ungdomstid i mitten av 1800-talet. Vid den här tiden genomgick Stockholm stora förändringar och förvandlades från en liten småstad till en modern storstad.

Som nyfiken hembygdsforskare är det framför allt vardagslivet som intresserar mig och under mina  stadsvandringar finns ofta mina släktingar med. Den här temavandringen (ca 2 tim) tar oss på en promenad i farfarsfars fotspår från Katarina kyrka via Södermannagatan, Bondegatan, Katarina bangata och Bjurholmsgatan på östra Söder där han bodde under 1860-talet.  Innehållet i släktvandringen är delvis baserat på min bok Fotspår.

Start: Katarina kyrka (grinden vid Högbergsgatan)
Mål: Bryggartäppan (Gotlandsgatan)
Max antal deltagare: 20 personer

Boka släktvandring för en grupp

Släktvandringen på Södermalm hålls året runt och sträckan har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Gruppen består enbart av ert eget sällskap (familj, förening eller företag) och vi kommer överens om dag och tid för promenaden. Under mina temavandringar uppstår ofta en trevlig dialog mellan deltagarna när vi delar med oss av egna minnen, erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Temavandringen (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar 2 000 kr (familj), 3 000 kr (förening) eller 4 000 kr (företag) för gruppen (oavsett om ni blir färre än 20 personer). Moms med 25 % tillkommer. Vi kommer överens om dag och tid. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

Julmarknadsvandring i Gamla stan

Vårt svenska julfirande med Luciatåg, julgran, jultomte, julbock och glögg är resultatet av en salig blandning skilda traditioner och berättelser från olika delar av världen. Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan är en långlivad tradition med anor från medeltiden och sedan 1917 arrangeras den årligen av föreningen Stockholms-Gillet. I salubodarna säljs  hantverksprodukter och  juldelikatesser som är uppskattade julklappar, både att ge och få.  Gamla stans julmarknad har som regel öppet dagligen kl 11-18 från den sista veckan i november och fram till dagen före julafton.

Den här temavandringen (ca 1 tim) inleds vid den magnifika julgranen på Skeppsbron och avslutas på Stortorget. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra. Under promenaden berättar jag om hur julen har firats förr i tiden och vi kan dela med oss av våra egna jultraditioner. Alla har vi ju vårt eget sätt att fira den här högtiden. När ni sedan besöker julmarknaden är julstämningen på topp!

Start: Julgranen vid Skeppsbron 18
Mål: Julmarknaden på Stortorget
Max antal deltagare: 12 personer

Boka julmarknadsvandring för en grupp

Julmarknadsvandringen i Gamla stan hålls under julmarknadens öppettider i december och har ett upplägg med fasta platser för samling och avslutning. Gruppen (familj, förening, företag) består enbart av ert eget sällskap och vi kommer överens om dag och tid för promenaden. Under mina temavandringar uppstår ofta en trevlig dialog mellan deltagarna när vi delar med oss av egna minnen, erfarenheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Temavandringen (ca 1 tim) kan förbokas av en grupp (max 12 personer) och kostar 1 500 kr (familj), 2 000 kr (förening) eller 2 500 kr (företag) för gruppen (oavsett om ni blir färre än 12 personer). Moms med 25 % tillkommer. Vi kommer överens om dag och tid. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Verktygsfräsare, öltapperska, inredningsarkitekt, telefonist, comptometeroperatris, kock, snickare, piga, krögare, gjutare, skjortsömmerska, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska, präst, festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, torgmånglerska, tulluppsyningsman, målare, gjutare och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se