“Vilka fester har vi inte varit med om. Glada middagar, trevliga luncher, originella konstnärsfester, slottsbjudningar, enkla och magnifika tillställningar om vartannat i behaglig omväxling. Det är från dessa bjudningar Kajsa plockat ihop recepten på originella och goda maträtter. Jag har försökt infatta det hela i en ram både vad text och utsmyckning beträffar.”

Så inleds förordet i “Celebriteter och läckerheter”, den kokbok som Einar och Kajsa Nerman gav ut 1953. Recepten kommer från deras umgänge med konstnärer, skådespelare och artister runtom i Sverige samt under de många åren utomlands i Paris, London, New York och Hollywood.

Vilka är författarna?
Einar Nerman (1888–1983) hoppade tidigt av skolan och utbildade sig till konstnär, bland annat hos Matisse i Paris. Efter hemkomsten till Stockholm tog han danslektioner. Kanske är det därför det finns så mycket rörelse i hans illustrationer. Mest känd är han för Solstickan men stilen känns lätt igen i hans karikatyrer av världsberömda kändisar. Från 1916 var han gift med Kajsa Nerman (1896–1960) som föddes i en konstnärsmiljö i Paris och växte upp i fadern Christian Erikssons ateljéhem på Maria Prästgårdsgata 3 på Kvarnberget, skapat tillsammans med Ragnar Östberg.

Här är några utvalda maträtter som kanske kan inspirera till en festlig helgmiddag. Beskrivningen av recepten är inte alltid så petnoga vilket inbjuder till konstnärliga friheter i såväl ingredienser som tillagning. Lycka till!

Greta Garbos cocktail

1,5 cl apelsinsaft
1,5 cl citronsaft
4,5 cl punsch
Skakas väl med is.

Inga Tidblads räksallad

Den består av räkor, klippt grönsallad, gurka i skivor, rädisor, päron skurna i rätt stora tärningar och tillsatta sist på grund av att de saftar sig så och annars gör salladen väl blöt. Det hela blandas försiktigt i majonnäs eller salladsås.

Signe Hassos tunnpannkakor

Först och främst, mått använder jag aldrig när jag lagar mat. Allting göres på känn och intuition samt avsmakning med jämna mellanrum så det blir nog väldigt svårt att följa något slags recept som jag sätter ihop. Tjock grädde, på känn, vichyvatten, på känn, äggulor, på känn, separerade från vitorna, på känn, vispade i var sin skål, på känn,  sammanblandas försiktigt. Förlåt, vitorna blandas i sist. Ett korn salt, två korn socker, en lillfingernagel jästmjöl. Vetemjöl, på känn. Smeten får inte vara tjock. Smält smör, på känn. Detta är huvudreceptet. Nu kommer tillagningen. Med gott humör och absolut självförtroende och mycket smör i pannan lagas pannkakorna. Vilket i regel tar två och en halv timme. Så tillagade kan de ätas och njutas med vilken slags sylt som helst, blandat enligt prinsessornas kokbok med vispgrädde.

Christian Erikssons halstrade oxfilé med sufflépotatis

För att halstra bör man helst använda sig av en träkolsbrasa eller en vanlig brasa som gått ner till glöd. Man tar helst en oxfilé eller annan mör biff. Skär i tjocka skivor, halstra några minuter på var sida, beroende på var och ens smak. Salta och peppra sedan köttet är brynt. Lägg upp på varmt serveringsfat. Lägg på hackad persilja, smör och en aning vitlök. Servera med ”pommes frites” eller ännu bättre ”pommes soufllées”: Skär rå potatis i tunna skivor, stek några åt gången i djup flottyr. Tages upp med hålslev, när de är guldbruna i färgen. Sedan läggs de åter, några få åt gången, i mycket het flottyr. Tryckes ner under ytan, tills de sväller upp som ballonger.

Ingrid Bergmans bananmums

Man skalar och klyver bananerna på längden. Två halvor lägges bredvid varandra. Ovanpå lägges två sorters glas, jordgubbs- och vaniljglass. Spritsas över med vispgrädde, garneras med nötter och jordgubbar.

Carl Milles wienerbröd

4 hg mjöl
2 dl mjölk
1 äggula
30 gram jäst
2 msk strösocker
250 gram margarin

Låt degen jäsa en kvart. Kavla så ut den. På ena deghalvan lägges strimlor av margarin. Vik så ihop degen som man viker en handduk. Låt den stå en kvart. Kavla ut den. Margarinstrimlor lägges på igen. Den vikes nu på samma sätt igen och står åter en kvart. Upprepa detta ännu en gång. När degen kavlats ut för sista gången skäres den med en sporre i långa strimlor. Varje strimla vikes över en gång. Därefter gräddas de i varm ugn.

Marlenes kaffedessert

2 kaffekoppar starkt kaffe
½ koppar tjock grädde
36 marshmallows
½ kopp finhackade valnötter

Koka kaffet och marshmallows tillsammans. Rör om tills det smält. Därefter kyles det av. Så häller man i grädden och hälften av valnötterna. Häll blandningen i vinglas. Sätt in det i kylskåpet och låt det frysa. Rör om det då och då. Strö resten av nötterna över och låt det frysa riktigt hårt.

FRÅN BOKHYLLAN: I min samling av Stockholmiana samsas ett antal hundra böcker inom kategorierna vardagsliv, krogar, arbetsliv, kultur, arkitektur och nöjen. Bland annat. Då och då lyfter jag ut en bok som jag presenterar här.