Bakom dörrskylten Jakobsson till en lägenhet i en nedgången rivningsfastighet på Karlalan 4 låg Karlbo – Försvarsstabens kryptoavdelning. FRA flyttade in 1939 och här arbetade man med signalspaning för att försöka forcera tyskarnas hemliga G-skrivare, en teleprinter som sände krypterade meddelanden. Med tiden tog verksamheten över hela huset och som mest var 175 personer sysselsatta.

Krypteringen knäcktes på Karlbo

Meddelande som de allierade snappade upp skickades vidare till en teleprinter hos Karlbo. Men där samlades utskrifterna till en början på hög då ingen kunde tyda hur telegrammen var kodade.  Matematikprofessorn Arne Beurling hade tidigt intresserat sig för kryptering och 1940 tog han itu med meddelandena. Efter två veckor hade han med enbart penna och papper lyckats räkna ut nyckelinställningarna hos G-skrivaren. Nu kunde svensk militär nästan i realtid följa den tyska krigsledningens order.

Frukostklubben önskar Gomorron

När Karlbo flyttade ut 1945 revs huset och ett nytt hus uppfördes, ritat av arkitekten Ernst Grönwall. Den 9 februari 1946 inleddes sändningarna av det oerhört populära radioprogrammet ”Frukostklubben” från Radiotjänsts Karlaplansstudio. I över 30 år var det Sigge Fürst och en lång rad gästartister som i 680 program på lördagsmprgnarna hälsade lyssnarna med en glad signaturmelodi. Från 1967 började radiostudion även att användas som biograf och teater under namnet Maximteatern.

Frukostklubben (Kungliga Biblioteket, Wikimedia)

Fem legendariska popinspelningar

Hösten 1963 var det dags för det då fortfarande rätt okända brittiska popbandets första utomlandsturné. Den 23 oktober landade Beatles i Sverige men premiären i Karlstad två dagar senare fick inget direkt översvallande mottagande. ”Bandet spelar amatörmässig hambo” skrev Nya Wemlands-tidningen i sin recension. Konserterna under det nio dagar långa besöket bestod av två kortare uppträdanden på 25 minuter och biljetterna kostade 12-20 kr medan bandets gage var £140 per konsert.

Den 24 oktober 1963 spelades radioprogrammet ”Popgrupp från Liverpool på besök i Stockholm”  in i Radiotjänsts studio på Karlaplan 4 vid Östermalm. Det fanns ingen tid för repetitioner eller soundcheck och det var problem med kablarna. Programledaren Klas Burling och studioteknikern Hans Westman var inte riktigt nöjda med det distorterade ljudet. Men John, Paul, George och Ringo blev överlyckliga. Det här var precis det lite råare sound de strävade efter.

Radioprogrammet sändes den 11 november. Idag ses  inspelningarna i Stockholm som några av Beatles bästa och fem av de sju låtar som spelades in den där oktoberdagen finns med på samlingsskivan ”Anthology 1” som kom ut 1995.

  • I Saw Her Standing There
  • From me to You
  • Money (That’s What I Want)
  • You Really Got A Hold On Me
  • Roll Over Beethoven

Från städad publik till hysteriska fans

Beatles i Drop-In 1963 (Pressens Bild)

Den 30 oktober 1963 var Beatles gäster i TV-programmet ”Drop In” tillsammans med Lill-Babs och Glas & Pals som spelades in på Narren-teatern på Djurgården. De sjöng ”She Loves You”, ”Twist And Shout”, ”Long Tall Sally” och ”I Saw Her Standing There” inför en glad men lugn och städad publik. Dagen därpå reste de hem till England.

Efter att programmen i november sänts i svensk TV och radio spreds gruppens popularitet snabbt. När Beatles återvände till Sverige för att ge två konserter på Isstadion den 28-29 juli 1964 möttes de av 3 000 överlyckliga och hysteriskt skrikande fans på Arlanda. Beatlemania hade nu definitivt drabbat även Sverige.

Läs mer om FRA 

Följ Beatles dag för dag i Beatles Bible