Personliga stadsvandringar i Stockholm

Alla stadsdelar har sin särprägel. Ta med familj, släkt, vänner, kollegor och kunder på en upptäcktsfärd.

Stadsvandring på Norrmalm

Clas på Hörnet

Stadsvandring i Gamla stan

Engelbrektsplan

Stadsvandring på Södermalm

Hötorget

Året runt arrangerar jag personliga stadsvandringar i Stockholms olika stadsdelar. Det genomgående temat är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna. Ämnen som engagerar och roar oss alla. Därför passar en stadsvandring lika bra som företagsaktivitet som när man vill hitta på något kul tillsammans med släkt och vänner.

Som stockholmska i fjärde generationen har jag forskat i min hembygd i mer än 30 år. Det jag berättar om under mina stadsvandringar i Stockholms olika stadsdelar är sådant som har fångat mitt intresse genom åren och som jag gärna delar med mig av.

Under promenaden tittar vi närmare på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss förr? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Upplägg och kostnad

Gruppen består av ert sällskap och ni väljer stadsdel, dag och tid för stadsvandringen. Vi kommer överens om samlingsplats och jag lägger upp en lämplig sträcka. Vill ni avsluta promenaden med en måltid sätter vi punkt vid restaurangen. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra. Mina stadsvandringar utmynnar ofta i en rolig och intressant dialog mellan deltagarna där vi delar minnen och intryck.

En stadsvandring (ca 2 tim) för en grupp (max 20 personer) kostar från 2 000 kr (+ 25 % moms) för privatpersoner, från 3 000 kr (+ 25 % moms) för föreningar och från 5 000 kr (+ 25 % moms) för företag beroende på upplägg. För större grupper, särskilda önskemål och  skräddarsytt innehåll lämnas offert. Aktiviteten faktureras i efterhand med 15 dagars betalningsvillkor. Betalas via BG eller Swish.

Vilken av Stockholms stadsdelar är ni mest nyfikna på? 

Gamla stan – Den mysiga stadsdelen
Det var här på Stadsholmen allt en gång började. De små öarna vid Mälarens mynning hade ett strategiskt läge och från 1250-talet började en stad snabbt att växa fram.

Kungsholmen – Den mäktiga stadsdelen
Hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden.

Norrmalm – Den livliga stadsdelen
Redan på 1400-talet anlade hovet en kunglig trädgård på Norrmalm. Vid Hötorget samlades bönderna för att sälja sina varor. På Kungsgatan restes norra Europas första skyskrapor.

Södermalm – Den charmiga stadsdelen
Idag sprider träkåkarna en idyllisk stämning. Livet förr uppe på söders höjder var tufft. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

Vasastan – Den moderna stadsdelen
Stans yngsta och modernaste stadsdel. Här har man mätt temperaturen sedan 1756. Här föddes Pippi Långstrump. Och Gunnar Asplunds magnifika stadsbibliotek beundras av hela världen.

Östermalm – Den pampiga stadsdelen
Från små medeltida byar till stans bredaste avenyer. Långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel. Men här och där runt Östermalmstorg dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se