Stockholm Stories blogg
Nyfiken på Stockholm? Här bjuder vi på berättelser från de olika stadsdelarna. Och ibland besöker vi städer någon helt annanstans.

Stationsuret lyser fortfarande över Engelbrektsplan
Det sista tåget mot Djursholm rullade ut från ändstationen vid Engelbrektsplan den 1 oktober 1960. Tåglinjen hade öppnats för trafik den 15 maj 1895 och var Sveriges första kombinerade elektriska järnväg/spårväg. Då sträckan delvis gick genom stadsmiljö gavs aldrig...

Vardagsliv på Bondegatan under 1860-talet
Bondegatan på Södermalm fick sitt namn redan på 1600-talet. Men hur såg vardagslivet ut här 250 år senare? Med hjälp av kartor, bilder, annonser och tidningsartiklar går det att följa människorna som bodde och arbetade här på 1860-talet.

Sveriges första offentliga funkishus
Riksförsäkringsanstalten i Stockholm ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz och invigdes 1932. Det är Sveriges första offentliga funkisbyggnad.

New York – unik stadsplanering i städernas stad
New York brukar kallas städernas stad. En del av hemligheten bakom stadens dynamik är den långsiktiga och genomtänkta stadsplanering som inleddes 1811.

Metrohuset – annorlunda brutalism i Södertälje
Metrohuset i Södertälje är med sin annorlunda fasad otidstypiskt för brutalismen. Huset lyfts fram som en av “Tio byggnader som definierade 1960-talet”.

Eliel Saarinen – traditionell modernist inspirerade amerikansk arkitektur
Eliel Saarinen ses som en “traditionell modernist” och med sitt återhållsamma och djärva synsätt på form har han inspirerat amerikansk arkitektur.

När gasljus lyste upp Stockholms gator
Stockholm var länge en farlig stad vid mörkrets inbrott. Först i mitten av 1800-talet gjorde gasljuset sitt intåg och allt förändrades. Men det skulle ta tid.

Philadelphias stadsplan – en tidig modell för modern stadsutveckling
Philadelphias stadsplan från 1682 med sitt rätvinkliga gatunät och sina symmetriska kvarter, öppna torg och lummiga parker har inspirerat stadsutvecklingen i USA.