nyarsrevy-repettion

Gill, Järrel, Ekman, Bengtsson och Berghagen med musiker (foto ur programmet)

I hela 145 år ekade skratten i den lilla teatern vid Östermalmstorg. Här invigdes Ladugårdslandsteatern den 19 oktober 1856 med skådespelet ”Den bergtagna” av Carsten Hausch samt vaudeville-föreställningen ”En kontorist som är kär”. Den blandade repertoaren med salongskomedier, folkliga lustspel och årliga revyer blev snabbt ett kännetecken och 1887 döptes teatern om till Folkteatern, eller ”Folkan” rätt och slätt.

En av revymakarna var Kar de Mumma (Eric Zetterström) som 1929–1930 satte upp sina två första revyer på Folkan – ”Stockholm-Motala” och ”Det glada Stockholm”. Från 1955 och fram till 1977 spelades en Kar de Mumma-revy varje år på Folkan. År 1969 hette den ”Nyårsrevyn” med Stig Järrel, Lasse Berghagen, Brita Borg, Inga Gill, Rolf Bengtsson och Jarl Borssén samt regi av Hasse Ekman.

Fibban Karlsson – en klassisk revyfigur

I programmet berättar Kar de Mumma att det fanns mycket att fira 1969. Själv firade han 40-årsjuileum som revymakare. Stig Järrel hade en lika lång karriär som skådespelare bakom sig och hans enormt populära revykaraktär Fibban Karlsson fyllde 32 år. Och Hasse Ekman kunde se tillbaka på sin egen revydebut som skådespelare på Folkans scen 36 år tidigare.

Men framför allt var 1969 året då den olycksdrabbade trafikkorsningen Sturegatan-Valhallavägen äntligen fick ljussignaler. Kar de Mumma hade under tjugo år drivit en enveten kamp mot gatukontoret, något som givetvis även uppmärksammades i revyerna på Folkan.

Fibban Karlsson var en av Kar de Mummas klassiska revyfigurer – en maktlös, kolerisk sanningssägare med ett ilsket kroppsspråk som påminner en hel del om Basil Fawlty. Här gnäller Fibban över stadsplaneringen i Stockholm från en tidigare Kar de Mumma-revy på Folkan. Och givetvis får den illa planerade gatukorsningen på Östermalm en känga.

Repetition på Folkan

Hasse Ekman och Kar de Mumma

Hasse Ekman och Kar de Mumma (foto ur programmet)

Decembereftermiddag. Tillfällig repetitionspaus. Författaren har just gjort entré från vänster med det senaste manuskripttillskottet i fickan. Regissören störtar till. Granskning. De båda herrarna talar lågmält med varandra. Den ene har anlagt vacker solbränna vilket den andre i viss mån kompenserar genom att ha anlagt nya damasker. De tycker om att tala med varandra om varandra.

Regissören läser manuskriptet, som består av ett fullskrivet kuvert. Författaren ser på sina nyputsade skor. Nu inträder Stig Järrel. Stor päls och svart polotröja. Han kastar sig hungrigt över kuvertet. På ett ögonblick lär han sig alltihop och blir personen i rollen.

(Carl Zetterström besöker en repetition av Nyårsrevyn)

Hej Clown i Melodifestivalen

Kar de Mummas Nyårsrevy 1969

Programmet för Kar de Mummas Nyårsrevy 1969

Rolf Bengtsson medverkade i Kar de Mumma-revyerna på Folkan åren 1964–1975 där han utvecklades från kuplettsångare till standupkomiker. I andra akten av Nyårsrevyn 1969 framförde han ”Hej Clown” med text av Lasse Berghagen som även hade skrivit musiken tillsammans med Benny Andersson.

Den 1 mars samma år var det nära att ”Hej Clown” vann den svenska Melodifestivalen på Cirkus. Där framfördes den av Jan Malmsjö och fick 31 poäng men ”Judy min vän” framförd av Tommy Körberg fick lika många poäng. En delad förstaplats hade aldrig inträffat i Melodifestivalen förut.

Efter en rafflande omröstning blev ställningen till slut 54 röster mot 45 röster och Tommy Körberg fick åka till Eurovisionsschlagerfestivalen i Madrid. Där blev det oavgjort mellan Spanien, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna som fick dela på segern då det inte fanns regler för hur en delad förstaplats skulle hanteras. Sverige slutade på nionde plats.

Lyssna på ”Hej Clown” med Jan Malmsjö.

Läs mer om Ladugårdslandsteatern och se bilder på huset.