Nästa gång du passerar Östermalmstorg, sakta in på stegen och se dig omkring. Ett stenkast från trendiga Stureplan befinner du dig på en plats som lika gärna skulle kunna ligga någon helt annanstans. Stannar du kvar här en liten stund märker du snart att en känsla av småstad infinner sig. Här finns både saluhallen, varuhuset och kyrkan och däremellan pågår torghandeln för fullt. Det har den gjort i flera hundra år för torget har funnits här sedan stadsplanerna lades fram i mitten på 1640-talet. Men tuvärr finns inte längre Ladugårdslandsteatern kvar.

Den folkliga teatern på Ladugårdslandet

När Ladugårdslandsteatern öppnades 1856 döptes den efter stadsdelen som fram till 1885 kallades Ladugårdslandet. Torget hette likadant och först 1932 ändrades namnet offentligt till Östermalmstorg. Men även för en populär teater var namnet otympligt och efter 1887 kallades den Folkteatern – eller Folkan.

Huset ritades av arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander och byggdes sedan ut i flera omgångar. På premiären den 19 oktober 1856 gavs skådespelet “Den bergtagns” samt vaudevill-numret “En kontorist som är kär”. De avlöstes av en mängd lustspel och salongskomedier som under 19oo-talet ersattes av revyer i regi av Stockholms två revykungar: Karl Gerhard (Gerhard Johnson) och Kar de Mumma (Eric Zetterström).

Revynumret som fick regeringen att slå bakut

Den 1 juni 1919 hade Karl Gerhards revy “Chaffeur Folkteatern” premiär på Folkan, en helt ny sorts föreställning av spexkaraktär som anspelade på aktuella händelser. “En politisk och lyckad revy på Folkan”, skrev Dagens Nyheter i sin recension.

Folkan 1968 (Foto Stockholmskällan)

Folkan 1968 (Foto Stockholmskällan)

Den 1 januari 1936 återinvigdes Folkan i ett nybyggt hus. Fyra år senare orsakade ett nummer i Karl Gerhards revy ”Gullregn” full panik ända upp i regeringen. I sin kuplett ”Den ökända hästen från Troja” framträdde han tillsammans med en dalahäst och balettflickor iklädda tyrolerhattar. Sångtexten anspelade på Nazityskland vilket ledde till att UD förbjöd Karl Gerhard  att framföra numret. Han valde då istället att till musiken läsa upp förbudet och §13 ur ordningsstadgan på scenen till rungande applåder. Här kan du höra honom sjunga Den ökända hästen från Troja.

Utfasning av Folkanhuset

Mörkare framtid för debatterad fasad (Foto Maria Lindberg Howard)

Folkan stängdes 2001 men beslutet att riva huset överklagades många gånger. Efter en ändring av detaljplanen ersattes det gamla teaterhuset 2010 av en modern fastighet, ritad av arkitektkontoret Equator. Fasaden består av mönstrade ljusa och mörka “björkstamspaneler” i screentryckt glas och blev genast hett omdebatterad. Bygglovet hade som villkor att fastighetsägaren först skulle provmontera glasplattor i olika nyanser som Stadsbyggnadsnämnden sedan skulle godkänna. Vad som sedan hände finns det olika åsikter om. Sedan dess har de ljusa partierna bytts ut mot mörkare. Blev det snyggare?