Namnet ”Östan mwr widher langa ghattwna” angav Österlånggatans sträckning på 1440-talet. Som en av stadens få allmänningsgator under medeltiden var den lite bredare än de smala gränderna och bildade tillsammans med Västerlånggatan en ringled utanför stadsmuren. Närheten till hamnen gjorde den till en självklar kroggata.

En legendarisk krog slår upp portarna

När Skeppsbron anlades under 1630-talet förlorade Österlånggatan sin forna betydelse som stadens östliga huvudgata. Men även i fortsättningen var det fullsatt på de många krogarna. I början av 1700-talet revs den återstående kåkbebyggelsen för moderna stenhus och 1722 öppnade vinskänken Petter Hellberg krogen Den gyldene freden i kvarteret Argus på Österlånggatan 51. Som vinkällare tillhörde den de bättre etablissemangen som serverade mat och sprit av lite högre kvalitet. Krogen fungerade även som spritbutik och blev snabbt ett populärt tillhåll för stadens invånare. En av dem var Emanuel Swedenborg, vetenskapsmannen och teologen. En annan var skalden Erik Johan Stagnelius som under långa perioder även bodde i ett av husets resanderum, det tidiga 1800-talets motsvarighet till hotell.

Inte Bellman men Zorn, Taube och Vreeswijk

Skänkrummet (Foto H Ellgaard)

Skänkrummet (Foto H Ellgaard)

Carl Michael Bellman besökte Den gyldene freden men han tillhörde inte stamgästerna. Den myten uppstod när Anders Zorn 1899 lät instifta orden ”Bellmans minne” som därefter höll sina träffar här. När huset 1919 hotades av rivning blev Anders Zorn förskräckt och köpte hela fastigheten för att rädda krogen och älsklingsrätten – köttbullar. Efter köpet stängdes krogen för renovering och återställdes enligt Anders Zorns direktiv till 1700-talsstil med enkel inredning, levande ljus och svensk husmanskost på menyn – givetvis med köttbullarna!

Anders Zorn avled 1920 och i sitt testamente donerade han krogen till Svenska Akademin. I december 1922 var det dags för återinvigning.Sedan dess har en mängd trubadurer som Evert Taube, Olle Adolphson, Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk hört till stamgästerna. Men även Jussi Björling och Ivar-Lo Johansson hade varsitt stambord, liksom många andra stockholmare. Och en trappa upp äter Svenska Akademin middag varje torsdag.

Vilken fred är mest minnesvärd?

Krognamnet  Den gyldene freden sägs anspela på freden i Nystad 1721 som avslutade det stora nordiska kriget där Sverige förlorade delar av nuvarande Baltikum. Men redan 1572 öppnades en krog med samma namn på Stora Nygatan 2. Vid freden i Stettin 1570 upphävdes slutligen Kalmarunionen och Danmark tvingades avstå sina anspråk på Sverige. Vilken fred som egentligen avses med krognamnet är livligt diskuterat men för Sverige var den första freden klart mer gyllene än den andra. Att återanvända populära krognamn var dock vanligt. Så oavsett om det är namnet eller krogen som avses finns det mycket att fira.