Det var en gång en lärd man som ägde ett lusthus som stod i trädgården till hans malmgård vid Mariatorget på Södermalm. Här förde han ofta långa nattliga samtal med andar, änglar och avlidna personer. På morgonen steg han upp, drack kaffe med mycket socker samt åt en semla med varm mjölk medan han i sin ”Andliga dagbok” skrev ner de insikter han fått under natten.

Från vetenskap till andetro

Swedenborg (målning P Krafft d ä)

Swedenborg (målning P Krafft d ä)

Av sin samtid sågs Emanuel Swedenborg (1688-1772) som både vetenskapsman och mystiker. I mer än trettio år arbetade han som assessor vid Bergskollegium där han var sysselsatt med allt från teknik, matematik och fysik till fysiologi och anatomi. Han uppfann även en ubåt, en vakuumsug och en flygmaskin och adlades för sina vetenskapliga insatser. Men efter en livskris 1744 inspirerades han av den engelske filosofen John Locke  och vände därefter ägnade resten av sitt liv åt den andliga världen och sökandet efter meningen med livet. Hans teologiska skrifter har översatts till en mängd språk och många författare har influerats av honom, bland dem August Strindberg, Honoré de Balzac och W B Yeats.

Förstånd, vilja och inre frid

Swedenborgs läror baserar sig på tanken att människan består av kropp, själ och förnuft. Vårt förstånd vet vad som är gott och sant, viljan ger oss rätt riktning i livet och kärleken skänker oss inre frid. Ur hans tankar och idéer skapades den kristna rörelsen Swedenborgianismen som idag har tusentals anhängare och kyrkor över hela världen.I Stockholm heter den Nya kyrkan och ligger vid Tegnérlunden.

Vid sidan om Carl von Linné hör Emanuel Swedenborg till en av världens mest kända svenskar. Men här hemma är han relativt okänd. På Södermalm har tre gator uppkallats efter honom – Swedenborgsgatan, Assesorsgatan och Siargatan. Och på Mariatorget har en byst rests. Hans malmgård är riven men på Skansen finns lusthuset bevarat. En kopia finns på gården till kvarteret Mullvaden och en annan intill Swedenborgs minneskyrka. Nästa gång du sätter tänderna i en semla, skänk Swedenborg en tanke. Du är i gott sällskap.