John Quincy Adams

John Quincy Adams på en $500-sedel från 1869.

John Quincy Adams är tolv år gammal när han börjar föra dagbok 1779. Det kommer att bli  hela 14 000 sidor innan han går ur tiden 1848. Då har han hunnit med en makalös politisk karriär som advokat, diplomat, senator, utrikesminister och ledamot av representanthuset – samt USA:s sjätte president åren 1824-1829.

Som politiker förespråkar han självständighet och frihandel och är en stark motståndare till slaveriet. I Karibiska havet inträffar 1839 ett uppror ombord på slavskeppet La Amistad. Ett femtiotal afrikanska slavar ställs inför rätta och riskerar avrättning för myteri. John Quincy Adams för deras talan under rättegången och de friges. Målet ”United States vs. The Amistad” blir ett viktigt steg till att slaveriet avskaffas 1865.

En ung blivande president besöker Stockholm

John Quincy Adams (Wikipedia)

John Quincy Adams (Wikipedia)

Politiskt sett har John Quincy Adams en hel del att brås på. Hans far John Adams författade USA:s självständighetsförklaring 1776 tillsammans med Benjamin Franklin och Thomas Jeffersson. Därefter utsågs han till USA:s första vicepresident 1789-1797 och var USA:s andra president 1797-1801.

Under 1780-talet är John Adams USA:s diplomat i Nederländerna och det är dit sonen, den då femtonårige John Quincy Adams, är på väg. Resan till Haag går genom Sverige och den 25 november 1782 anländer han till Stockholm och tar in på Källaren Sveriges Vapen på Österlånggatan 99 (nuvarande 29) där besökare erbjuds resanderum.

I tidningarna är det brukligt att meddela ”Ankomne Resande” till staden och i Dagligt Allehanda från den 28 november 1782 finns John Quincy Adams med i listan som även nämner att besökarna har anlänt från St Petersburg:

”Italienska Grefwen Oskario Greco och Amerikanen Joh. Adams med betjenter från Pettersburg, bo i huset N-o 99 wid Österlånggatan.”

I tidningen går det även att läsa om en annan händelse som inträffade den 25 november:

”Förleden Måndags den 25 Nov. om eftermiddagen borttappades emellan Adolph Fredrichs Torg, Hornsgatan utföre öfwer nya Slussen til Järntorget, en stor Fruntimmers Tafts-hufwa, aldeles ny; hwilken densamma uphittat, behagade gifwa det tilkänna i Kryddboden snedt emot Maria Fattighus wid Hornsgatan.”

Much pleased with the polite manners of the Swedes

Hur det gick med efterlysningen av den borttappade hatten på Hornsgatan är okänt men John Quincy Adams stannar kvar till nyårsafton 1782. Tyvärr finns det inga dagboksanteckningar från tiden i Stockholm. Men under besöket hos fadern i Haag i Nederländerna skriver han följande sommar ett brev hem till sin mor Abigail. Han berättar hur han upplever svenskarna och gör även en politisk betraktelse:

Hague, July 23rd, 1783

”I set off from Petersburg, the 19/30 of last October, in company with Count Greco, an Italian gentleman, with whom I was acquainted, at that place; and on account of the badness of the roads and weather, and of our having a great number of considerable water passages, which had begun to freeze over, did not arrive in Stockholm, the capital of Sweden, until the 25th [sic] of November. The distance is about 800 English miles.

I stayed at Stockholm about six weeks, and was much pleased with the polite manner in which the people of the country treat strangers. Sweden is the country in Europe which pleases me the most, that is, of those I have seen, because their manners resemble more those of my own country than any I have seen.

The King is a man of great ability. In the space of one day from being the most dependent, he rendered himself one of the most absolute monarchs of Europe. But he is extremely popular, and has persuaded his people that they are free, and that he has only restored them their ancient constitution. They think they are free, and are therefore happy. However, in the interior parts of the Kingdom, he has lost a little of his popularity, because he has laid some heavy taxes upon brandy and some other articles.

I left Stockholm the 31st December and was obliged to stop at a small town, called Norrköping, at about 120 miles from Stockholm, for a fortnight, because of a very heavy fall of snow, which happened just at that time.”

Utdrag ur ”Writings of John Quincy Adams, vol. 1” som förvaras hos The Massachusetts Historical Society i Boston.

Amerikanska tongångar från källaren

Skivmärket Gazell grundas 1949 och året därpå startas jazzklubben Gazell i en källare på Österlånggatan 29. Det man i Stockholms nöjesliv vill efterlikna var den särskilda stämningen på de små franska källarklubbarna i Paris, där franska ungdomar tillsammans med författare och intellektuella diggar ”Le Jazz Hot”, röker Gauloises och dricker billigt rödvin.

Föregångaren är legendariska ”Le Tabou” som öppnade 1947 på Rue Dauphine i Saint-Germain-des-Prés med musiker som Miles Davis på scenen och författare som Jean-Paul Sartre i publiken. Tunggung så det förslår.

Bebop och jazzigt bockskägg på Gazell

Högsta mode på Gazell

Högsta mode på Gazell

På jazzklubben Gazell erbjuds jam på måndagar och dans på lördagar. Alltid knökfullt och klädkoden är viktig. Ett modereportage från början av 1960-talet visar flickor i polotröja och flanellkjol samt kritvita strumpor. Pojkarna bär tweedbyxor och litet jazzigt bockskägg.

De verkliga jazzdiggarna av olika jazzstilar som Bebop och Dixieland klämmer ihop sig längst framme vid scenen. Och i mörkret ute på Österlånggatan ringlar en lång kö som förgäves försöker blidka dörrvakterna:

–    Har du medlemskort?
–    Nä, men jag skulle vilja ha ett.
–    Nä, vi tar inte in några nya ikväll. Det är för sent.
–    Varför det då?
–    Det är för mycket medlemmar.
–    Äh, det är väl inte mycket.
–    Det är alldeles fullt. Det går inte att vända sig därinne.
–    Äh, det är ju inget vidare förstås.

Från 1953 och fram till 1970 drivs jazzklubben Gazell vidare av Orvar Artur ”Orkie” Nyström och Olle Östling. Men skivmärket Gazell lever kvar och är idag ett av Sveriges äldsta skivbolag.

Här kan du höra ett radioreferat från ett besök 1951 på Gazell.