Vid tiden för förra sekelskiftet var flätade hattar högsta mode och att vistas utomhus utan huvudbonad var otänkbart. Välklädda damer bar en stråhatt dekorerad med färggranna band, blommor, fjädrar och plymer medan herrarna ofta sågs i en halmhatt.

Hatt var högsta mode vid sekelskiftet

Sysalen i stråhattfabriken (Foto: SSM)

Sysalen i stråhattfabriken (Foto: SSA)

Louis Rügheimer och Carl Becker kom båda från Tyskland och hade 1868 startat ”Stockholm Klädningtygs-Magasin” på Drottninggatan 5 där de sålde klädestyg, sjalar, paraplyer och parasoll. Nu ville de haka på modetrenden och bygga en fabrik för tillverkning och försäljning av halm- och stråhattar i olika modeller för kvinnor och män.

På Kungsholmen förvandlades de gamla privata trädgårdarna från 1600- och 1700-talet till stadskvarter och Trädgårdsgatan bytte namn till Scheelegatan. Här i kvarteret Pagen startades Rügheimer & Beckers Stråhattfabrik 1887. Fabrikshuset ritades av ingenjör Wilhelm Dahlgren vars konstruktionsbyrå var specialiserad på värme- och ventilationssystem som bland annat installerades i Stadshuset.

Bostadshus i gotisk palatsstil

Formsalen i stråhattfabriken (Foto: SSM)

Formsalen i stråhattfabriken (Foto: SSA)

Högst upp i stråhattfabriken fanns flätlagret samt sysalen där band och foder tillverkades. Längst ner låg form- och pressalarna där hattarna slutligen fick det rätta stuket. Affärerna gick strålande och 1892 lät man uppföra ett bostadshus på Scheelegatan 24. Arkitekt var Alfred Hellerström och fasaden påminner om ett renässanspalats med spetsbågiga fönster och avtrappande burspråk i gotisk stil.

Här flyttade fabrikör Becker med familj in på andra våningen i en lägenhet med burspråk, helboaserade väggar med intarsia och pardörrar med rikt skulpterade överstycken. Takmålningarna gjordes av konstnären Vicke Andrén som var flitigt anlitad och bland annat har målat taken i Café Opera, Kungliga Operan, Oscarsteatern, och Södra teatern samt Gustav Vasa kyrka.

Fabriken förvandlas till bostäder

Rügheimer & Becker blev snabbt en av Sveriges största grosshandlare. På andra sidan kvarteret mot Pipersgatan utökades verksamheten 1898 med ytterligare en fabriksbyggnad, ritad av den populäre arkitekten Gustaf Wickman. Dessförinnan hade han ritat Skånska gruvan till Stockholmsutställningen 1897 på Djurgården och 1913 skapade han Kiruna kyrka. I Stockholm har han bland annat även ritat Danmarks hus på Jakobs torg och slakthusområdet i Johanneshov.

Tegelhus Scheelegatan

Lyxigt boende för stråhattsfabrikören (Foto Maria Lindberg Howard)

Stråhattfabriken köptes upp av Sveriges Förenade Hattfabriker 1929 och lokalerna togs över av Levins Strå- och Filthattfabrik. Men hattmodet växlar och tio år senare var det slut med hattillverkningen på Scheelegatan.

Brf Stråhattsfabriken bildades 2011. Bostadshuset och fabriksfastigheterna totalrenoverades och förvandlades till 39 lyxlägenheter. I gårdshuset har fabriksmiljön med balkar och pelare i stål återskapats. Gatuhuset i tegel är delvis K-märkt och har fått behålla sin tidstypiska karaktär.

Hattregler för herrar

En gentleman bär alltid hatt utomhus samt på offentliga platser (t ex varuhus, konstgallerier och muséer) och på bussen. Inomhus måste hatten tas av samt även i hissen, men enbart om kvinnor är närvarande. Har en man en kvinna i sällskap håller han alltid hatten i handen vid besök i offentliga utrymmen.