Hur skildras Gamla stan på film? När stadsdelen dyker upp på vita duken får den ofta gestalta en smutsig men charmig slum med fattiga men lyckliga människor. Filmernas huvudpersoner bor i trånga lägenheter och rör sig längs mörka gränder med småbutiker, krogar och lumpbodar. Men trots elände och fattigdom segrar alltid kärleken och filmerna får ett lyckligt slut. På film befolkas Gamla stan av människor vars drömmar är lika stora som deras hjärtan.

Flickorna från Gamla Sta'n

Flickorna från Gamla Sta’n (Bild SFI)

Flickorna från Gamla stan (1934)

Målarmästaren Edvard Larsson målar en husfasad på Österlånggatan i Gamla stan. När hans medhjälpare uppe på taket blir stucken av en geting släpper han plötsligt taget om säkerhetslinorna. Edvard störtar nästan i gatan men lyckas hugga tag i fönsterkarmen till ett öppet fönster till våningen där Karin och Inga bor. Tvärsöver gränden bor konstnären Gunnar Gustavsson. Han blir vittne till händelsen och får idén att måla en tavla med flickorna i fönstret. Här kan du höra musik ur filmen.

I rollerna: Edvard Persson, Gideon Wahlberg, Karin Ekelund, Birgit Rosengren mfl.

Ur recensionen i SocialDemokraten: ”Man förstår regissören när han uteslutande håller sig till de ljusare sidorna av livet i Gamla stan. Genom sin tjusiga miljöskildring av den pittoreska staden mellan broarna får han säkert förlåtelse för att han alldeles glömt bort de ruskiga, solfattiga kyffena, de feta råttorna och annat trevligt i samma stil.”

Melodin från Gamla stan

Melodin från Gamla stan (Bild SFI)

Melodin från Gamla stan (1939)

Det är midsommar. Den arbetslöse musikern Nisse Karlsson befinner sig på ett musikförlag vid Kornhamnstorg i Gamla stan där han spelar en melodi för direktör Rydman. Han hoppas på ett förskott men får nej. Elsa är kassörska på musikförlaget, hon lånar ut fem kronor ur kassan till Nisse. När direktör Rydman efter midsommarhelgen upptäcker att kassaskåpet har länsats häktas Elsa av polisen. Här kan du se hela filmen (70 min).

I rollerna: Nils Poppe, Solveig Hedengran, Harry Brandelius, Emil Fjellström mfl.

 

Klockorna i Gamla stan

Klockorna i Gamla stan (Bild SFI)

Klockorna i Gamla stan (1946)

Karl Magnus Berg är en godhjärtad utmätningsman som drömmer om att få uppträda på operan. Tvärsöver gränden från hans bostad i Gamla stan bor Bengt som är kompositör. Bengt är förlovad med Karin men faller för societetsdamen Harriet och pantsätter sitt piano för att resa bort med henne. Det visar sig att pianot inte är betalt och den förtvivlade fästmön vänder sig till den snälle utmätningsmannen för hjälp. Här kan du se en scen ur filmen (5 min).

I rollerna: Edvard Persson, George Fant, Elsie Albin, Gunnel Broström mfl.

Ur recensionen i DN: “Edvard Persson är nu en gång sådan han är, och har man accepterat hans smörtenorliga hjärtlighet, så får man göra det den här gången också. Man har inte svårt att förstå att detta vänliga sinnelag skall möta stora sympatier hos en stor publik. Det är ju den första svenska färgfilmen, och färgen går an så snart det gäller exteriörerna – här finns några riktigt vykortsvackra Stockholmsbilder bland annat – men blir alldeles omöjlig så snart det är fråga om ansiktsfärgen på de agerande.”

 

Greven från gränden

Greven från gränden (Bild SFI)

Greven från gränden (1949)

I Tunnbinnargränd i Gamla stan bor den fattige fotografen Tiburtius ”Tibbe” Pettersson. Hans fästmö Maja Sjöblom är servitris på ett ölkafé och när hon blir utbjuden av affärsman Åkerberg blir Tibbe svartsjuk. Under slagsmålet blir Tibbe medvetslös och förs till slottet Bågholm. Det har visat sig att han är en okänd arvinge till den framlidne greven af Silverbåge. Tibbe bjuder in vännerna från gränden till en stor fest på slottet. Här kan du se en scen ur filmen (4 min).

I rollerna: Nils Poppe, Annalisa Ericsson, Sigge Fürst, Julia Caesar mfl.

Ur recensionen i Morgon-Tidningen: ”Vad man saknade var idyllen i gränden, uppvaknandets befrielse, känslan av att han och hon hörde ihop, drömmen om ett samliv mellan två fattiga, men ack, så lyckliga människor, vilka älska varandra. Och det är dock däri det lyckliga slutet skall ligga. Det skall vara sentimentalt — annars blir det ingenting.”

 

Stora Hoparegränd och himmelriket (1949) Filmografinr 1949/36

Stora Hoparegränd och himmelriket (Bild SFI)

Stora Hoparegränd och himmelriket (1949)

Erik Andersson är en fattig uppfinnare som bor på Stora Hoparegränd. Han har ett förhållande med Lillemor som är expedit i en strumpbutik. Erik vänder sig till företaget Stål & Maskiner och direktör Wiland blir intresserad av hans uppfinning. Erik förälskar sig i direktörens fru Astrid och bryter med Lillemor. När han besöker henne i strumpbutiken svimmar han och förs hastigt till sjukhus.

I rollerna: Erik Hell, Agneta Prytz, Stig Järrel, Ingrid Borthen mfl.

Ur recensionen i DN: ”Man tycker om dess redbara, frasfria berättelse om livet i en gränd, om människorna i deras vardag och med deras små glädjeämnen: råttorna och soptunnorna till trots! Man tycker om att här känna grändens kamratskap, sammanhållningen mellan dem som har det svårt, en fattigdomens generositet, då och då känner man helt varmt (som i bilderna från danshaket) att det verkligen rör sig om en film om de ringes rikedomar.”

 

Gamla stan (1931)

Gamla stan (foto från kortfilm, 1931)

Gamla stan (1931)

Men det har även gjorts andra sorters filmer. Stillbilderna är från kortfilmen “Gamla stan”, ett avantgardistiskt porträtt från 1931 skapat av några av medlemmarna i den litterära gruppen “Fem unga” som bestod av Erik Asklund, Josef Kjellgren, Artur Lundkvist, Harry Martinsson och Gustav Sandgren. Filmen är ett panorama över Gamla stan och skildrar den bistra vardagsverkligheten. I Filmarkivet kan du se hela filmen (18 min).