Det händer ibland att jag slinker in i porten på Birger Jarlsgatan 18, bara för att titta på en marmortavla. Fastigheten ritades av Hagström & Ekman, två av Stockholms mest anlitade arkitekter runt sekelskiftet. Huset köptes 1919 av Hans Osterman som flyttade hit sin bilfirma.

Europas största bilutställning

Annons för Buick 1924

Annons för Buick 1924

Som generalagent för General Motors sålde Ostermans exklusiva märken som Buick, Chevrolet, Pontiac, Cadillac och LaSalle. Även grannfastigheten på Grev Turegatan 5 köptes in och här fanns garage samt en modern service- och verkstadsanläggning i sex våningar. Och verksamheten utökades med Centralgaraget på Vanadisvägen med plats för 500 bilar samt bensinstation.

Hans Osterman AB på Birger Jarlsgatan var Europas största bilutställning och affärerna blomstrade. Under 1930-talet såldes i genomsnitt nästan 2 500 bilar per år, man hade uppemot 250 anställda och en omsättning på ca 11 miljoner kronor. Under många år var det ett folknöje för stockholmarna att gå till Ostermans och beundra de vackra bilarna och den eleganta inredningen i grön kolmårdsmarmor. Ostermans marmorhallar blev snabbt ett begrepp.

Tändsticksask från jubileet 1934

Tändsticksask från 25-årsjubileet 1934 (foto Maria Lindberg Howard)

Dikten som sjunger bilens lov

I maj 1934 öppnades en särskilt påkostad bilutställning och man arrangerade en stor bankett för att fira företagets 25-årsjubileum. Hans Osterman hade låtit skapa en stor marmortavla med en inskription som placerades vid den pampiga marmortrappan mitt i utställningshallen. Som minne fick gästerna ett personligt tändsticksfodral som hade präglats med valda delar av inskriptionen samt mottagarens namn.

Texten på marmortavlan hade skrivits av John O Munn på 1920-talet som en del av en marknadsföringskampanj för bilhandlare i USA. Som återförsäljare av amerikanska bilmärken hade Hans Osterman under sina resor sannolikt kommit i kontakt med den poetiska reklamtexten:

”I am speed made subject to human will. I give mankind dominion over distance. I open the avenues of all the world to humanity. I enlarge the radius of human life, I expand the horizon of human opportunity. I give to man a locomotion as rapid and as subtle as his desire. I give to his body the speed and mobility of his ambition. I promote peace and good fellowship in the human race, for I have bridged the spaces that kept men isolated and ignorant of each other. I hurry the master minds of the world to conference places where the destinies of nations are determined. I snatch the dying from the scythe of Death and outrun him a thousand times a day. I am the silent partner in all the business houses of the world. I save hours out of man’s work-day and give them to him to play with. I make man free of all the far place; of venture, recreation and delight. I am the most capable and constant servant in the homes of men. I bear the sick swiftly and gently out to nature whose touch puts the roses into cheeks fatigue has faded. I take men from their stifling cities of steel and stone out to the murmuring streams and wind-swept meadows. I cement the ties of home and kinship with the blessing of frequent reunion and concerted recreation. I give supremacy of locomotion to man whom nature made slower than the beasts, I am individual transportation free of all laborious limitations,   … I am the Automobile.”

Ostermans bilhall med marmortavlan (foto okänd)

Jag är hastigheten…

Den engelska texten hade Hans Osterman låtit översätta till svenska och på marmortavlan ville han ha den utformad som en relief med kapitäler. Men vid beställningen uppstod ett missförstånd om tavlans exakta mått (2,0 x 1,25 m) och för att få plats med de 1348 bokstäverna måste man trycka ihop textraderna som inleds med  ”Jag är hastigheten…”.

Hans Osterman avled 1941 men företaget drevs vidare av familjen och fanns kvar till 1979. Med tiden flyttades bilförsäljningen utanför stan och marmorhallarna användes till olika sorters verksamheter, utställningar och mässor. Idag finns bara de vackra marmorgolven kvar. Och så den fantastiska marmortavlan som har placerats innanför entrén på Birger Jarlsgatan 18. Om du har vägarna förbi, varför inte kila in och läsa texten.