Augusta Janssons Karamellbutik (foto: Lennart af Petersens)

Augusta Janssons Karamellbutik på Linnégatan 67 (foto: Lennart af Petersens, 1971)

Stockholmare som på 1880-talet var ute på söndagspromenad kunde runtom i stan stöta på ambulerande karamellgummor som sålde bröstkarameller, mandel och kokosbitar ur en stor korg. En av stans godistillverkare var Augusta Jansson som drev ett karamellkokeri i gårdshuset på Styrmansgatan 35  tillsammans med sina systrar. 1893 kunde Augusta Jansson öppna sin karamellbutik på Linnégatan 67. Som kvinnlig entreprenör hade hon stora ambitioner och hon var noga med kvaliteten, hantverket och servicen. ”Min konfektyr skall ligga på silverfat och se ut som vackra fjärilar”, var hennes motto. Systrarna Jansson jobbade hårt. Bakdörren till karamellbutiken stod ofta på glänt sent på kvällarna och restauranggäster och teaterbesökare slank in för att köpa med sig en strut med Augusta Janssons karameller på väg hem.

Tjong var  Augusta Janssons storsäljare

Augusta Janssons Karamellfabrik

Karamellfabriken på Styrmansgatan (Foto: Okänd, SSM)

Godissortimentet utökades snabbt och Augusta Janssons kunder kunde välja mellan en mängd läckerheter som chokladlökar, vargtänder, spanska päron, terpentinkarameller (bra mot lunginflammation), lingonkuddar, syrliga knappar, franska linser, japanska knäck, honungskuddar, punschpastiller och skarpskyttar samt storsäljaren – gräddkolan tjong. Julens smällkarameller hade handkrusat silkespapper så tillverkningen tog flera månader. Bakom de täta raderna av godisburkar på butiskdisken stod lillasyster Signe och slog in karameller och paketerade choklad. Augusta Jansson gick ur tiden 1932 men systern Signe jobbade kvar ända in på 1960-talet. Då bodde jag tvärsöver gatan från karamellbutiken och hörde givetvis till stamkunderna. Bland favoriterna fanns vaniljtoppar och punschpralinerna med färgglatt strössel. (Åh, vad jag saknar dem!) Idag lever Augusta Janssons livsverk vidare som eget varumärke och hon är mest känd för sina kokosbollar. De är fortfarande stans bästa, naturligtvis.

Gräddkolan Tjong

Är man inte karamellkokerska till yrket är nog kolan lite krånglig att tillverka och Augusta Janssons eget recept är hemligt. Men vill du prova har du här en variant.  Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
25 gram smör
1 msk ingefära

1. Blanda socker, grädde, smör och sirap i en stor kastrull och sätt i en hushållstermometer.
2. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 150C eller tills du kan göra ett ”kulprov” (ca 20-30 min).
3. När kolmassan är färdigkokt, blanda i ingefäran.
4. Olja in en bakplåt, häll ut kolamassan och låt den stelna.
5. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med en inoljad kniv eller degskrapa.
6. När massan har svalnat, arbeta den med händerna, vik ihop och dra ut massan tills färgen har ljusnat och det går trögt att dra. Upprepa proceduren flera gånger.
7. Klipp massan i mindre bitar med en sax och slå in kolorna i smörpapper.