Ny spännande bok

Gregorius guld – Ny spännande bok!

En dag anlände ett litet paket med posten. Inuti låg en bok i fickformat med namnet “Gregorius Guld”. Den berättar den spännande historien om en rad märkliga mirakel som inträffade i Svartbrödraklostret i medeltidens Stockholm.

 

En magisk altartavla

Dominikanerorden fick 1343 tillstånd att bygga ett kloster i Stockholm. Hos dessa tiggarmunkar fanns Helga Lösen, en berömd altartavla i förgyllt silver som visar Kristi korsnedtagning. Helga Lösen hade magiska krafter och människor vallfärdade till Stockholm för att be om hjälp eller bot mot svåra sjukdomar.  Miraklerna nedtecknades av munken Gregorius som själv bönhördes när han drabbades av pesten 1421.

Tiggarmunkar med stora rikedomar

Som tack för miraklen skänktes värdefulla gåvor och stora summor pengar till Svartbrödraklostret som med tiden blev oerhört förmöget. Munkarna tillhörde en fattig tiggarorden och för att skydda klostret beslöt de sig för att gömma undan sina rikedomar. Under reformationen på 1500-talet lät Gustav Vasa riva Svartbrödraklostret i jakt på skatten. Han lade även beslag på altartavlan Helga Lösen.

Vart tog munkskatten vägen?

Allt som idag finns kvar av Svartbrödraklostret är en källare som gömmer sig bakom en enkel dörr på Södra Benickebrinken. Kanske användes källaren som härbärge för alla de pilgrimer som kom till Stockholm. Genom århundradena har klosterkällaren och andra källare i Gamla stan genomsökts i jakten på munkarnas skatt. Om allt detta har Svante Björkum skrivit en spännande bok som jag varmt rekommenderar.r.

Här kan du läsa mer om, samt beställa, boken Gregorius guld.

Här kan du vandra runt i Svartbrödraklostrets källare och kanske fundera på var munkarna kan ha gömt skatten.