restaurang Metropol Normalmstorg

Metropol låg först vid Norrmalmstorg

I mer än 50 år var Restaurang Metropol i Vasastan en klassisk Stockholmskrog. Men den föddes på Norrmalm.  När Albert Jones grillrestaurang öppnades i hörnet av Hamngatan och Norrmalmstorg i början av 1890-talet blev den snabbt ett av stans inneställen. Den tidens “stekare” ville gärna synas här och kallades därför “grilljannar”. Gästerna serverades grillat kött från en öppen spis som var placerad mitt i lokalen.

Några år senare döptes restaurangen om till Metropol och den nye ägaren Wilhelm Strandberg serverade gärna själv sina stamgäster varav många var konstnärer, författare och skådespelare. Den 31 mars 1917 serverades rökt lax, färsk sparris och sköldpaddssoppa. Det var den sista kvällen för Metropol vid Norrmalmstorg, därefter revs huset.

Restaurang Metropol återuppstår i Vasastan

I hörnet av Odengatan och Sveavägen hade Emil Cornell drivit Kafé Vanadis sedan 1920. Han hade en gedigen yrkeskarriär inom restaurangbranschen och hade arbetat på Blanchs Café och Hotel Rydberg samt Hamburger Börs. Nu ville han förverkliga drömmen om en egen restaurang och 1927 återuppstod restaurang Metropol i Stockholms mest moderna stadsdel – Vasastan.

Emil Cornell satsade stort och lät arkitekten Björn Hedvall rita ett helt nytt hus åt sin restaurang. Den inreddes med kristallkronor och vita dukar och konstnären Einar Forseth utsmyckade väggarna med Stockholmsmotiv. Glada stockholmare som i tio år saknat sitt stamlokus hittade snabbt hit. Här kunde de njuta av specialiteten Sparris Polonaise med färsk, vit sparris, ägg, smör, vitt bröd, persilja, salt och peppar.

Kvarteret Polstjärnan en fixstjärna på nöjeshimlen

I början av 1920-talet var Vasastan fortfarande lantligt men nu växte en modern stadsdel snabbt fram runt restaurang Metropol och kvarteret Polstjärnan blev ett populärt nöjeskvarter. Intill restarurangen öppnades premiärbiografen Metropol Palais 1927 med 708 platser och inredning i pompejansk stil, även den ritad av Björn Hedvall. Biografen var tänkt att även användas som teater men blev aldrig godkänd som teaterlokal. Det innebar ett ekonomiskt avbräck för biografägaren Frans Nilsson. När SF tog över biografen 2932 döptes den om till Lyran och blev stadsdelsbiograf. I mitten av 1980-talet visades den sista filmen på Lyran. Och restaurang Metropol förvandlades till Hard Rock Café.