“I lördags brast elden ut hos en målare, mitt emot riksrådet Höpken, under en förfärlig storm; och medan man där var sysselsatt, kom eld lös på Söder och nästan i samma stund på Ladugårdslandet. Föreställ dig den allmänna förtvivlan; den övergår all beskrivning. Drottninggatan är gräsligt tilltygad; Klara kyrka nedbrunnen till grunden. Eldbränder och gnistor regnade över staden. Det finns kanske 10 000 människor, som ligga under bar himmel”.

Kyrkklockor som brandsignal

Brandens spridning på Norrmalm och Södermalm (Karta, SSM)

När riksrådet och kanslipresidenten Carl Gustaf Tessin den 11 juni 1751 skriver ett brev till sin hustru Ulla råder fullt kaos i Stockholm. Tre dagar tidigare, lördagen den 8 juni 1751, har en eldsvåda brutit ut på Norrmalm. Vid tolvtiden på dagen börjar kyrkklockorna att ringa ihållande, först en som snart följs av flera. Eldklämtning var den tidens brandsignal och snart inser stockholmarna att staden har drabbats av en svår brand. Man släpper allt man har för händer och långa langningskedjor bildas från Klara sjö.

Eldstorm sprider lågorna

Vädret har varit dåligt några dagar med stormvindar som blåst sönder bryggor och båtar. De hårda nordostliga vindarna förvandlar branden till en eldstorm. Lågorna sprider sig oerhört snabbt och flera kvarter mellan Strömgatan, Drottninggatan och Apelbergsgatan totalförstörs. Branden når snart fram till Klara kyrka och kyrktornet fattar eld. Koppartaket smälter och kyrkvalven rasar. Brinnande kopparplåtar slits från taken och blåser hela vägen över Riddarfjärden bort till Skinnarviksberget på Södermalm där flera hus och gårdar mellan Zinkensdamm och Hornskroken fattar eld. De två gråa områdena på kartan förstörs.

Är branden anlagd?

På lördagskvällen ligger en stor del av Klara församling i ruiner men stormvindarna får elden att flamma upp på nytt bland de glödande spillrorna. På tisdagen, samma kväll som Carl Gustaf Tessin skriver sitt brev, börjar det brinna långt borta på Ladugårdslandet. Totalt förstörs 221 gårdar i branden. Nu är paniken total och man börjar tro att branden har anlagts av mordbrännare. I jakten på en syndabock grips flera personer och två bagargesäller döms till spöstraff samt fängelse på vatten och bröd. De tros ha varit med i en konspiration om att bränna ner hela stan men det går inte att bevisa.

Fängelse för oförsiktighet

Det visar sig att branden har brutit ut hos färgeriet Blå Handen i kvarteret Gripen vid Mäster Samuels gränd, där Åhléns ligger idag. Medan färgaren har varit ute på stan i ett ärende har gesällen Goldkuhl tänt en eld för att smälta gummi och harts för att tillverka färgämnen. Han dömdes för att genom oförsiktighet ha vållat branden till att betala 2 daler silvermynt per nedbränd gård samt 100 daler för uppbyggnaden av Klara kyrka. Då han inte kunde betala omvandlades straffet till 28 dagars fängelse. Stockholm Stads Brandförsäkringskontor tvingades ta ett lån från Riksbanken för att klara utbetalningarna på 784 000 daler. Men endast en liten del av gårdsägarna hade försäkrat sina hus, annars hade summan blivit mångfalt större. Här kan du se en film om Brandkontoret.