Som lärarinna vid Hedvig Eleonora folkskola gjorde Agnes Lagerstedt (1850-1939) ofta hembesök hos sina elever och slogs då av de dåliga bostäderna och de svåra levnadsförhållandena. Hon beslöt sig för att försöka gör något åt eländet och blev 1889 vicevärd för några hus på Nybergsgränd (nuvarande Nybergsgatan) där förfallet var i det närmaste totalt.

Nybergsgränd 1896 (Foto: Okänd, SSM)

Nybergsgränd 1896 (Foto: Okänd, SSM)

”Mycket fattigt och ruskigt såg det ut, både ut- och invändigt inom egendomarna och den lägenhet i nr 12 Nybergsgränd som skulle bli min framtida bostad var kanske den smutsigaste av dem alla. Man kom in dit genom en liten tambur men varken till denna eller rummet fanns något lås. Det hade ansetts onödigt, var så uselt att ingen ville bor där.”

Svår bostadsbrist skapade inneboendesystemet

Bostadsbristen i Stockholm var enorm och för att ha råd med hyra och mat tog många hyresgäster emot inneboende. Det skapade stor trängsel de små bostäderna. Huvudstaden blev snart känd för det stora antalet samboförhållanden som på den tiden kallades ”Stockholmsäktenskap”. Man flyttade helt enkelt ihop för att få tak över huvudet. Stadsdelen Ladugårdslandet hade vid den stora namnrevisionen 1885 döpts om till Östermalm men trots den explosiva byggboomen skulle det dröja innan de sista träkåkarna försvann

Stockholms Arbetarhem bildas

Agnes Lagerstedt såg till att de som var arbetslösa fick jobb med att reparera husen på Nybergsgatan. De hyresgäster som inte tog emot inneboende fick sänkta hyror. Saneringen ledde till att AB Stockholms Arbetarhem bildades där 96 procent av vinsten avsattes till en fond för att skapa fördelar för hyresgästerna. I kvarteret Storken kunden man av Stockholms stad köpa två tomer där man lät byggda två gathus med adress Sibyllegatan 52 och Jungfrugatan 43. De var klara för inflyttning 1893 och här fanns 30 ettor med kök, 14 ettor med kokvrå, 20 enkelrum med kakelugnsspis samt 1 mindre enkelrum. Antal boende var 288 personer varav 143 barn under 15 år. I husets samlingssal fanns ett litet bibliotek och här ordnades föreläsningar, systuga och andaktsstunder.

Zinkbänk i köket och tvättstuga på gården

I husets enda trerummare med kök bodde Agnes Lagerstedt som vicevärd. Även granntomterna köptes in och fastigheten byggdes ut med adresserna Sibyllegatan 50 och Jungfrugatan 41. År 1897 bodde här nästan 700 personer i 142 lägenheter. För att förhindra uthyrning till inneboende var köken mycket små. Men de rymde allt som behövdes – vedspis med plåtkåpa, zinkbänk med rinnande kallt vatten och avlopp, en vedlår samt ett skafferi med ventilation. I fastigheten fanns dessutom tvättstuga, torkvind, bakugn, badrum, torrklosetter, samlingssal och bibliotek samt en kooperativ handelsbod. Idag finns i Brf Storken 76 lägenehter varav 5 är hyresrätter.