Den lilla gröna parken i stadsdelen Mayfair i London skapades i mitten av 1700-talet och marken ägdes då av Lord Berkeley. Här fanns en lummig äng intill floden Tyburn som allmänt gick under benämningen ”The Common Sewer”. Byggplanerna för den nya parken löd ”There is to be a grass plot in the middle, a gravel walk round, and iron palisades; but there is no statue or bason in the middle. The undertaker of the work has engaged to finish it completely for £ 7,000.” Senare restes en ryttarstaty av kung George III men kungens tyngd fick med åren hästens ben att böja sig och 1827 plockades den buckliga skulpturen bort. Träden är av arten plataner, de planterades 1759 och lär vara de äldsta i London.

Se upp för spöken i bokhandlarens hus

Det svartmålade tegelhuset med nr 50 är känt som ”The Most Haunted House in London”.  Det finns flera historier om mystiska händelser uppe på vinden där en ung kvinna ska ha begått självmord genom att kasta sig ut genom ett fönster. Av de som mött henne beskrivs hon som en vit figur eller en brun dimma och hon lär ha skrämt flera människor till döds. Lord Lyttleton slog 1872 vad med sina vänner om att han vågade övernatta på vindsvåningen i spökhuset. Men för säkerhets skull tog han med  sin revolver. Under natten tyckte han sig se en person och avfyrade några skott i mörkret. Nästa morgon hittades bara tomma patronhylsor, ingen kropp.

Världens dyraste inkunabel?

Spökhuset ägs sedan 1937 av Maggs Bros Ltd, ett av världens äldsta antikvariat.  Bokhandeln har blivit känd genom ett antal uppmärksammade inköp. Vid två tillfällen har man köpt och sålt exemplar av Gutenbergs bibel. Och 1998 betalade man £4,2 miljoner för The Canterbury Tales av Geoffrey Chaucer i William Caxtons utgåva från 1483. Denna inkunabel är den första bok som trycktes i England. Till de mer märkliga föremålen hör Napoleon Bonapartes penis som inköptes 1916. Åtta år senare såldes den vidare till en amerikansk bokhandlare för det betydligt mer blygsamma priset £400.

Sagan om den lyckliga slumpen

När Sir Horace Walpole flyttade till Berkeley Square i oktober 1779 skrev han till en vän:  ”I came to town this morning to take possession of Berkeley Square, and am as well pleased with my new habitation as I can be with anything at present.” Walpole var en flitig brevskrivare och i ett brev från 1754 beskrev han förmågan ”to make discoveries by accident or sagacity, of things you are not in quest of”. Han hade läst sagan om ”The Three Princes of Serendip” som handlar om tre prinsar på Ceylon som skickas ut av sin far kungen för att träna sin empiriska förmåga. Därmed myntades uttrycket ”serendipity” som betyder ”förmågan att av en slump göra värdefulla upptäckter”. Just ”serendipitet” har länge varit mitt favoritord och lite av en ledstjärna.

Fågelsång för obotliga romantiker

Det finns fler litterära kopplingar till Berkeley Square. Någonstans vid den lilla parken bor även Bertie Wooster med sin betjänt Jeeves i de populära böckerna av P G Wodehouse.  När du besöker London, varför inte ta en promenad till Mayfair och slå dig ner på en bänk vid Berkeley Square. Vem vet, om du är en obotlig romantiker kanske du till och med har chansen att få lyssna till en näktergal…