Beethovenfrisen av Gustav Klimt (Wikipedia)

Beethovenfrisen av Gustav Klimt (Wikipedia)

Bland det överdåd av ståtliga palats som Wien har att visa upp finns inget som är lika magnifikt som Wiener Secession. Namnet kommer av latinets ”secedere” som betyder ”att dra sig undan”. Och det var precis vad Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffman och Otto Wagner gjorde i april 1897 när de som en skarp protest mot etablissemanget på Künstlerhaus startade en fri konstnärsgrupp som snart lockade många medlemmar.

Ett år senare stod deras egen utställningslokal färdig, ritad av Joseph Maria Olbrich med sin fantastiska guldkupol i filigransarbete. Byggnaden är Wienkostnärernas oförlikneliga svar på tidens stora trend jugend och art nouveau. Tillsammans med valspråket ”Till varje tid sin konst. Till konsten, sin frihet” ovanför porten hör Wiener Secession till en av de vackraste protester som någonsin har framförts.

Inom fem år hade man anordnat hela femton utställningar. Den fjortonde hölls i april-juni 1902 och tillägnades Ludvig van Beethoven. Den fris som Gustav Klimt lät måla runt väggarna i ett av rummen finns fortfarande kvar. Samtidigt gav man ut magasinet Ver Sacrum med illustrationer och artiklar. Med tiden splittrades gruppen då konstnärerna inte kunde enas om innehållet i utställningarna. Men då hade Wiener Secession bjudit världen på en helt ny syn på vad konst kan vara. Här kan du läsa mer om Wiener Secession och konstnärerna.