Vasastan må vara Stockholms yngsta stadsdel. Men redan 1757 utsågs Observatoriekullen till platsen för Stockholms nollmeridian. Härifrån bestämdes tiden och det nyligen invigda Observatoriet blev även referenspunkt för kartritning. Sjuttio år senare flyttades nollmeridianen 18 meter västerut.  I Observatoriet finns även en klocka från 1749 som visar stadens lokaltid.*

Vilken dag kommer efter 17 februari?

Sverige hade 1699 fattat beslut om att övergå från den julianska kalendern till den gregorianska kalendern. Men först 1753 genomfördes förändringen. Elva dagar i slutet av februari plockades bort och när medborgarna vaknade den 18 februari var det redan den 1 mars. Den nya kalendern kallades den Nya stilen och tiden före 1753 benämndes Gamla stilen.

Vi gillar att prata väder

Samma år stod Observatoriet färdigt efter ritningar av hovarkitekt Carl Hårleman. Här studerades astronom och meteorologi som då ansågs utgöra samma vetenskapsområde . Sedan 1756 mäts temperatur och nederbörd här – tre gånger om dagen.  Även årets kallaste månad (februari) och varmaste månad (juli) jämförs kontinuerligt. Ingen annanstans i världen har så noggranna observationer gjorts under lika lång tid. Så att svenskar gillar att prata väder är vetenskapligt bevisat.

Kärlek i kunskapens kvarter

Kärlek i Observatorielunden (Foto Maria Lindberg Howard)

Runt Observatoriekullen uppfördes med tiden byggnader för institutioner som Tekniska Institutet, Stockholms högskola, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Stadsbiblioteket och Handelshögskolan.  Området kallas därför ofta ”kunskapens kvarter”.  Observatoriet blev museum 1991. Under vinterhalvåret (oktober-mars) öppnas den stora kupolen och teleskopet riktas upp mot stjärnhimlen varje tisdag och torsdag . Tyvärr stängdes Observatoriemuseet permanent 2014. 

Observatorielunden anlades 1792 och är en populär mötesplats. Livet består ju av så mycket mer som inte kan förklaras av forskningen. Hoppas att kärlekshistorien fick ett lyckligt slut!

* Den gemensamma borgerliga tiden i Sverige infördes 1878. Den varade bara i 22 år.  Från år 1900 infördes Central European Time (CET) som utgår från Greenwich Mean Time (GMT) i Greenwich , England.