The Reliance Building från 1895 i Chicago (Foto: Maria Lindberg Howard)

I Chicago finns några av den moderna arkitekturens mest nyskapande och intressanta byggnader och variationen mellan olika stilar är stor – Beaux Art, Art Deco, International Style, Post Modernism och Prairie School. Samt Chicago School som experimenterade med tekniken att hänga upp fasaden på en stålkonstruktion för att på så sätt kunna nå nya höjder.

Världens första skyskrapa – Home Insurance Building – byggdes 1884 i Chicago, ritad av William Le Baron Jenney. Den har tyvärr rivits men Reliance Building av Root, Burnham, och Atwood från 1891-1896 i korsningen av Washington Street och State Street påminner om de banbrytande idéerna. Sedan dess har arkitekter som John Wellborn Root, Daniel Burnham, Louis Sullivan, Walter Gropius, Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe och Frank Gehry gjort allt för att överträffa varandra med sina skapelser. För den som älskar vackra skyskrapor är risken för nackspärr överhängande i Chicago.

Världens vackraste byggnad?

Eliel Saarinens bygggnadsförslag

Eliel Saarinens förslag kom på andra plats.

Dagstidningen Chicago Herald Tribune ville skapa ”den vackraste och mest iögonenfallande byggnaden i världen” och lät 1922 arrangera en arkitekttävling. Intresset var stort och några av världens mest framstående arkitekter fanns bland de 260 bidragen. Den finske arkitekten Eliel Saarinens bidrag andas mer framåtanda men hamnade på andra plats i arkitekttävlingen. Under mer än fyra decennier hade staden gjort sig känd för sin djärva arkitektur och arkitekterna Raymond Hood och John Mead Howells fick motta kritik då det vinnande bidraget med sin nygotiska stil ansågs bakåtsträvande.

Stenfragment från pyramiderna och månen

Tegelsten från Stadshuset i Stockholm (Foto Maria Lindberg Howard)

Hood och Howells inspirerades av katedralen Notre Dame i Rouen och placerade strävpelare och vattenkastare i form av groteska figurer uppe i toppen. Även den imponerande entrén av skulptören Rene Paul Chambellan påminner om en medeltida kyrka i gotisk stil med bilder ur Aisopos fabler. Här och där i fasaden har stenfragment placerats från berömda byggnader runt om i världen: den kinesiska muren, pyramiderna i Giza, Parthenon i Rom och stadshuset i Stockhom. En bit stål från World Trade Center i New York har lagts till. Här finns även en sten från månen (!). The Tribune Tower stod färdigt 1925. De båda arkitekterna kom senare att skapa kända byggnader som Rockefeller Center, New York Daily News Building och The Beekman Tower.