Tegnérgatan hör väl inte till de allra charmigaste på Norrmalm. Men två stora kulturpersonligheter har bott här. Det var till det då nybyggda hörnhuset på Drottninggatan som August Strindberg flyttade 1908. Här bodde han de sista fyra åren av sitt liv.

Här är beviset! Tomten är stockholmare! (Foto Maria Lindberg Howard)

I kvarteret intill en liten bit längre ner i backen på Tegnérgatan bodde Jenny Nyström under större delen av sitt liv. Och här  i hennes ateljé tillkom de allra flesta av hennes älskade teckningar – inte minst alla tomtenissar. Så jultomten är född på Norrmalm!

Själv kom Jenny Nyström (1854-1946) från Kalmar. Genombrottet som illustratör kom när hon visade några teckningar av en tomte för Viktor Rydbergs saga som sedan publicerades i ”Lille Viggs äfventyr på julafton” 1875.  Hit till Tegnérgatan 37 flyttade hon som nygift 1887. Maken Daniel Stoopendal var sjuklig så det var mestadels Jenny som stod för försörjningen och i ateljén skapades tiotusentals teckningar genom åren.

Från bagare till backar till en prost

Mitt emot Jenny Nyströms hus låg under 1600-talet bagare Frans Hindricks tomt som sträckte sig  mellan Drottninggatan och Holländargatan.  Den här delen av gatan kallades då Bagare Twärgränden eller Bagaregränden. Från 1728 dyker plötsligt ett annat namn upp – Trebackarlånggatan – och det lever kvar till 1885 då gatan döps om efter skalden och biskopen Esaias Tegnér. En meningslös namnändring då han aldrig har bott här och inte har någon anknytning till området. Nästa gång du kommer hit, gå upp till Tegnérlunden och blicka ut över gatan i hela dess långa sträckning så kan du räkna till en lång gata med… en, två, tre backar.