Knyt promenadskorna och gå en stadsvandring i Vasastan

Boka en personlig stadsvandring i Vasastan

Den moderna stadsdelen med Stadsbiblioteket och Vasaparken

Stadsdelen med stans rakaste gator, världens mest berömda sagotant och en frisk fläkt av nytänkande. Här har man mätt temperaturen sedan 1756. Stockholms nollmeridian gick rakt igenom Observatoriet. I ett hus intill växte Hjalmar Branting upp. Och ett stenkast bort föddes Pippi Långstrump. Gunnar Asplunds magnifika stadsbibliotek beundras av arkitekter från hela världen. Vid Vanadislunden placerade Sjöwall & Wahlöö mannen på balkongen. Och över alltihop svävar en lagom tjock man i sina bästa år.

Under en stadsvandring i Vasastan kan du få höra mer om:

Drick hälsobrunn, träffa smidesgudarna, spatsera på en tänkt boulevard, säg hej till Astrid Lindgren, avundas en generös morgongåva, lös vampyrmordet, korsa nollmeridianen, träffa en filantrop med bildsinne, gå på dejt med Branting, leta bärnsten, möt ungdomens förförare och kika in i porslinsfabriken.

Hälsa på barnhusbarnen, skåla i underjäst öl, titta in hos Clas på hörnet, knöka in dig i kvarteret Geten, säg hej till Hazelius, se upp för mannen på balkongen, leta efter svampar, slå dig ner i Zetterlunden, smaka en ruda på Ingemarshov, drick surbrunn och ta ett bloss på Cederdal.

Gå en stadsvandring i Vasastan med familjen, föreningen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avsluta promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten (debiterar dock extra vid önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor).

Förslag på sträckor: 

  • Från Odenplan via Observatorielunden och Sabbatsberg till St Eriksplan
  • Från Odenplan via Hamburgerbryggeriet och Vanadislunden till Zetterlunden
  • Från Vanadisplan  via Karlbergsvägen och Sabbatsberg till Observatorielunden

Sträcka: Se ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Nyfiken på en annan stadsdel?