Gå en personlig stadsvandring på Södermalm

Stadsdelen med charmiga träkåkar och lummiga parker, en alldeles egen atmosfär och stans vackraste utsikt.

Mariaberget

Hornsgatan

Katarina kyrka

Mosebacke

Ludvigsberg

Skinnarviksberget

Svartensgatan

Södermannagatan

Nytorget

Stigbergsgatan

Södermalm – Den charmiga stadsdelen med träkåkar och vidunderliga utsikter

Här föddes Carl Michael Bellman och Greta Garbo. Vid Katarina kyrka utspelade sig häxprocesserna 1676. I sitt lusthus siade Swedenborg om framtiden. Och uppe på Mariaberget samlades konstnärerna. Här bodde ett tag Josabeth Sjöberg som målade av alla sina hem. Under 1800-talet lockades många till storstan i jakt på jobb och fick slita hårt i fabrikerna. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

Under en stadsvandring på Södermalm kan du få höra mer om:

Hylla kåkarnas hjältinna, möt en ovanlig skarprättare, se upp för brandkåren, gå hem till Emilia, hör om kungens storstilade planer, beundra en mamsells akvareller, begrunda Näslöskans öde,  möt en världsberömd siare, fundera över himmel och helvete, känn doften av en bayersk öl och njut av Janssons skymning.

Ta en sista färdknäpp, häng med på bio, snacka söderslang, begrunda ett plumpt censurförsök, klättra upp på Kråkberget, träffa Fröding, skruva den som Nacka, strosa i Stockholms Montmartre, kika in i ensamma huset, hälsa på skinnarna, lek tuff-tuff-tåg, hälsa på bergsprängarna och kolla in Gretas plugg.

Boka en egen stadsvandring på Södermalm med familjen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in staden i ett historiskt sammanhang.

Stadsdelens kyrkor, torg och parker utgör naturliga områden att utforska: Maria kyrka/Mariaberget, Katarina kyrka/Mosebacke, Sofia kyrka/Nytorget, Högalidskyrkan/Hornstull

Sträcka: Vi kommer överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Södermalm

Nyfiken på en annan stadsdel?