Hartsa pjucken och gå en stadsvandring på Södermalm

Boka en personlig stadsvandring på Södermalm

Den charmiga stadsdelen med träkåkar och vidunderliga utsikter

Söders höjder bjuder inte bara på lummiga parker och stans vackraste utsikt utan här finns också en alldeles särskild atmosfär. Här föddes Carl Michael Bellman och Greta Garbo. Vid Katarina kyrka utspelade sig häxprocesserna 1676. I sitt lusthus siade Swedenborg om framtiden. Och uppe på Mariaberget samlades konstnärerna. Här bodde JMamsell Josabeth Sjöberg som målade av alla sina hem. Under 1800-talet lockades många till storstan i jakt på jobb och fick slita hårt i fabrikerna. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

Under en stadsvandring på Södermalm kan du få höra mer om:

Hylla kåkarnas hjältinna, möt en ovanlig skarprättare, se upp för brandkåren, gå hem till Emilia, hör om kungens storstilade planer, beundra en mamsells akvareller, begrunda Näslöskans öde,  möt en världsberömd siare, fundera över himmel och helvete, känn doften av en bayersk öl och njut av Janssons skymning. Och hälsa på Söders alldeles egen Nobelpristagare.

Ta en sista färdknäpp, häng med på bio, snacka söderslang, morsa på en bajare, begrunda ett plumpt censurförsök, klättra upp på Kråkberget, träffa Fröding, skruva den som Nacka, strosa i Stockholms Montmartre, kika in i ensamma huset, hälsa på skinnarna, lek tuff-tuff-tåg, hälsa på bergsprängarna och kolla in Gretas plugg.

Gå en stadsvandring på Södermalm med familjen, föreningen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in staden i ett historiskt sammanhang.

Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avsluta promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten (debiterar dock extra vid önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor).

Förslag på sträckor: 

  • Från Medis via Björns trädgård och Katarina kyrka till Mosebacke
  • Från Mosebacke via Katarina kyrka och Fjällgatan till Stigberget
  • Från Zinken via Yttersta Tvärgränd och Högalid till Hornstull
  • Från Skrapan via Nytorget och Vita bergen till Barnängen
  • Från Mariatorget via Monteliusvägen och Lundabron till Münchenbryggeriet
  • Se även TEMAVANDRINGAR

Sträcka: Se ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Nyfiken på en annan stadsdel?