Knäpp damaskerna och gå en stadsvandring på Östermalm
Boka en personlig stadsvandring på Östermalm
Den pampiga stadsdelen med Strandvägen och Saluhallen
Stadsdelen med stans tjusigaste fasader och bredaste avenyer. Idag är det här en sjangdobel del av stan med en förnäm doft av den fina världen. Men mycket har förändrats här under århundradena – från små medeltida byar till grönskande boulevarder. Långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel med slitna träkåkar. Hit flyttade Dramaten 1908. Östermalmskällaren var stamlokus för många kulturpersonligheter inom teater och film. På Östermalmstorg ståtar saluhallen med sin vackra tegelfasad. Och längs Storgatan dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.
Under en stadsvandring på Östermalm kan du få höra om:
Leta efter en bångstyrig sfinx, beundra stjärnmönstret i Esplanadsystemet, möt en gudabenådad aktör, gå armkrok med en norsk skarpskytt, kolla in en konsert med The Beatles, begrunda Raoul Wallenbergs öde, köp godis hos Augusta Jansson och träffa korpral Ärtman.
Smaka på en konditors dröm, sjung om grilljannar, shoppa i KM Lundbergs varuhus, fundera över regissörens ostproblem, pröva ett bröstlyft på Sturebadet, beundra ett par röda handskar, kolla kollektivet, beundra templet och läs en författares dagboksanteckningar.
Gå en stadsvandring på Östermalm med familjen, föreningen eller företaget
Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.
Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?
Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.
Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avrunda promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten. För önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor debiterar jag extra för merarbetet.
Förslag på sträckor:
- Från Stureplan via Östermalmstorg och kvarteret Krubban till Karlaplan
- Från Karlaplan via Tyskbagarbergen och Östermalmsgatan till Stureparken
- Från Nybroplan via Östermalmstorg och Stureplan till Humlegården
Sträcka: Se förslag ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer datum och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2,0 tim i samtalsvänligt promenadtempo
Pris: Se kostnad för familj, förening och företag
Det här är min stad. Mitt Stockholm.
Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.
Verktygsfräsare, öltapperska, piga, krögare, torgmånglerska, möbelarkitekt, telefonist, gjutare, comptometeroperatris, kock, snickare, skjortsömmerska, präst, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska, festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, tvätterska, tulluppsyningsman samt nöjeskung och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.
Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!