Gå en personlig stadsvandring på Östermalm

Stadsdelen med stans pampigaste fasader och bredaste avenyer, en förnäm doft av den fina världen.

Strandvägen

Nybroplan

Saluhallen

Humlegårdsgatan

Kronobageriet

Tyskbagarbergen

Skeppargatan

Nybergsgatan

Östermalmstorg

Östermalm – Den pampiga stadsdelen med Strandvägen och Saluhallen

En verkligt sjangdobel stadsdel men mycket har förändrats under århundradena – från små medeltida byar till stans bredaste avenyer och pampigaste hus. Långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel. Hit flyttade Dramaten 1908. Östermalmskällaren var stamlokus för många kulturpersonligheter inom teater och film. På Östermalmstorg ståtar saluhallen med sin vackra tegelfasad. Och längs Storgatan dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.

Under en stadsvandring på Östermalm kan du få höra om:

Leta efter en bångstyrig sfinx, beundra stjärnmönstret i Esplanadsystemet, möt en gudabenådad aktör, gå armkrok med en norsk skarpskytt, kolla in en konsert med The Beatles, begrunda Raoul Wallenbergs öde, köp godis hos Augusta Jansson och träffa korpral Ärtman.

Smaka på en konditors dröm, sjung om grilljannar, shoppa i KM Lundbergs varuhus, fundera över regissörens ostproblem, pröva ett bröstlyft på Sturebadet, beundra ett par röda handskar, kolla kollektivet, beundra templet och läs en författares dagboksanteckningar.

​Boka egen stadsvandring på Östermalm

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Stadsdelens kyrkor, torg och parker utgör naturliga områden att utforska: Hedvig Eleonora kyrka/Östermalmstorg, Engelbrektskyrkan/Humlegården, Oscars kyrka/Karlaplan

Sträcka: Vi kommer överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Östermalm

Nyfiken på en annan stadsdel?