Gå en personlig stadsvandring på Norrmalm

Stadsdelen med flest skyskrapor och stans högsta puls, här sprängdes den moderna storstaden fram.

Kungsträdgården

Hamngatan

Kungstornen

Hötorget

Adolf Fredriks kyrka

David Bagares gata

Sergels torg

Almstriden

NK-klockan

Norrmalm – Den livliga stadsdelen med city, Kungsträdgården och Hötorget

Här har mycket skövlats men en hel del finns bevarat. Redan på 1400-talet anlade hovet en kunglig trädgård på Norrmalm. Där flanerade Hjalmar Söderberg vid förra sekelskiftet. På Norrlandsgatan föddes Alfred Nobel och i tidningskvarteren diktade Nils Ferlin och de andra Klarabohemerna. Vid Hötorget samlades bönderna och månglerskorna (en av dem var min farfars farmor) för att sälja sina varor. På Kungsgatan restes norra Europas första skyskrapor. Och över alltihop snurrar NK-klockan.

Under en stadsvandring på Norrmalm kan du få höra mer om:

Fika i grottan, klättra i almarna, beundra syrrans palats, sjung om Grilljannen, kolla in Europas första skyskrapor, se upp för gropen, kika in på Brunkebergs-Teatern, räkna benknotor, ta del av en historisk kokbok, leta efter Bellman, kolla telefontornet och få hjälp med rättstavning.

Lyss till trumpetstötar, kolla in esplanadsystemet, leta efter filosofens huvud, möt en OS-medaljör, begrunda en mans undergång, sucka över stucken, stig ner i Stockholms undre värld, hälsa på en swingpjatt, besök  världsutställningen och slå dig i slang med torgmadammerna.

Boka en egen stadsvandring på Norrmalm med familjen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Stadsdelens kyrkor, torg och parker utgör naturliga områden att utforska: Gustav Vasa kyrka/Sabbatsberg, Stefanskyrkan/Monica Zetterlunds park

Sträcka: Vi kommer överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Kungsholmen

Nyfiken på en annan stadsdel?