Putsa myggjagarna och gå en stadsvandring på Norrmalm

Boka en personlig stadsvandring på Norrmalm

Den livliga stadsdelen med city, Kungsträdgården och Hötorget

Norrmalm är stadsdelen med flest skyskrapor och stans högsta puls. Här har mycket skövlats när den moderna storstaden växte fram men en hel del finns bevarat. Redan på 1400-talet anlade hovet en kunglig trädgård på Norrmalm. Där flanerade Hjalmar Söderberg vid förra sekelskiftet. På Norrlandsgatan föddes Alfred Nobel och i tidningskvarteren diktade Nils Ferlin och de andra Klarabohemerna. Vid Hötorget samlades bönderna och månglerskorna (en av dem var min farfars farmor) för att sälja sina varor. På Kungsgatan restes norra Europas första skyskrapor. Och över alltihop snurrar NK-klockan.

Under en stadsvandring på Norrmalm kan du få höra mer om:

Fika i grottan, klättra i almarna, beundra syrrans palats, sjung om Grilljannen, kolla in Europas första skyskrapor, se upp för gropen, kika in på Brunkebergs-Teatern, räkna benknotor, ta del av en historisk kokbok, leta efter Bellman, kolla telefontornet och få hjälp med rättstavning.

Lyss till trumpetstötar, kolla in esplanadsystemet, leta efter filosofens huvud, möt en OS-medaljör, begrunda en mans undergång, sucka över stucken, stig ner i Stockholms undre värld, hälsa på en swingpjatt, besök  världsutställningen och slå dig i slang med torgmadammerna.

Gå en stadsvandring på Norrmalm med familjen, föreningen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avsluta promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten (debiterar dock extra vid önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor).

Förslag på sträckor:  

  • Från Hötorget via Adolf Fredriks kyrka och Johannes kyrka till Birger Jarlsgatan
  • Från Norrmalmstorg via Kungsträdgården och Brunkebergstorg till Klara kyrka
  • Från Norra bantorget via Hötorget och Centralbadet till Johannes kyrka
  • Se även TEMAVANDRINGAR

Sträcka: Se ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Nyfiken på en annan stadsdel?