Snöra dojorna och gå en stadsvandring på Kungsholmen

Boka en personlig stadsvandring på Kungsholmen 

Den mäktiga stadsdelen med Stadshuset och Rådhuset

Kungsholmen är hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och de många innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden med öknamn som Dysterholmen och Svältholmen. Men stadsdelen har bidragit med viktiga kunskaper, inte minst inom bekämpning av svåra sjukdomar. Och flera globala företag har startats här.

Under en stadsvandring på Kungsholmen kan du få höra mer om:

Möt gjutjärnets pionjärer, känn röken från Eldkvarn, lägg in er på lasarettet, vinka till en fältskär, träffa ängeln på fattighuset, spana efter gröna kors, bli daktad av bylingen, tyd texten på gravstenarna, se rådhuset som aldrig blev av, kolla in dödssynderna, passa er för fransosen, grunna över fallet med det slutna rummet och träffa nydanaren från Shropshire.

Se upp för kulsprutor, äcklas av en blodigel, kolla garnisonens ormar, syna tegeltraven, besök Guldgrävarlägret, kolla skarprättarens bostad, hälsa på Aaron, dansa i neon, tjacka choklad, räkna torrdass och testa lutningen i Kartagos backe.

Gå en stadsvandring med familjen, föreningen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang. i ett historiskt sammanhang.

Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avsluta promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten (debiterar dock extra vid önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor).

Förslag på sträckor: 

  • Från Serafen via Kungsholms kyrka och Rådhuset till Kronoberg
  • Från Stadshuset via Kungsholms kyrka och Rådhuset till Polishuset
  • Från Kungsholmstorg via Landstingsparken och Fridhemsplan till St Görans kyrka

Sträcka: Se ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Nyfiken på en annan stadsdel?