Gå en personlig stadsvandring på Kungsholmen

Stadsdelen med de mäktigaste byggnaderna, de flesta sjukhusen och den vackraste strandpromenaden.

Norr Mälarstrand

Eldkvarn

Stadshuset

St Görans sjukhus

Västerbron

Bergsgatan

Piperska Muren

Bolinders

Glasbruket

Kungsholmen – Den mäktiga stadsdelen med Stadshuset och Rådhuset

Hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och de många innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden med öknamn som Dysterholmen och Svältholmen. Men stadsdelen har bidragit med viktiga kunskaper, inte minst inom bekämpning av svåra sjukdomar. Och flera globala företag har startats här.

Under en stadsvandring på Kungsholmen kan du få höra mer om:

Möt gjutjärnets pionjärer, känn röken från Eldkvarn, lägg in er på lasarettet, vinka till en fältskär, träffa ängeln på fattighuset, spana efter gröna kors, bli daktad av bylingen, se rådhuset som aldrig blev av, kolla in dödssynderna, passa er för fransosen, grunna över fallet med det slutna rummet och träffa nydanaren från Shropshire.

Se upp för kulsprutor, äcklas av en blodigel, kolla garnisonens ormar, syna tegeltraven, besök Guldgrävarlägret, kolla skarprättarens bostad, hälsa på Aaron, dansa i neon, tjacka choklad, räkna torrdass och testa lutningen i Kartagos backe.

Boka en egen stadsvandring med familjen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang. i ett historiskt sammanhang.

Stadsdelens kyrkor, torg och parker utgör naturliga områden att utforska: Kungsholms kyrka/Kungsholmstorg, St Görans kyrka//Fridhemsplan

Sträcka: Vi kommer överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Kungsholmen

Nyfiken på en annan stadsdel?