Gå en personlig stadsvandring i Gamla stan

Stadsdelen med krokiga gränder och pittoreska hus och en medeltida känsla som dröjer sig kvar.

Skeppsbron

Järntorget

Österlånggatan

Kindstugatan

Stortorget

Tyska Brunnsplan

Brända Tomten

Skomakargatan

Prästgatan

Gamla stan – Den mysiga stadsdelen med smala gränder och medeltida hus

Det var här på Stadsholmen allt en gång började. De små öarna vid Mälarens mynning hade ett strategiskt läge och från 1250-talet började en stad snabbt att växa fram. I myllret av smala gränder och små torg ryms oändligt många historier. Här har människor slitit och slavat, skrattat och älskat under århundradena. Många medeltida spår finns ännu kvar, om man vet vad man ska leta efter.

Under en stadsvandring i Gamla stan kan du få höra mer om:

Lyssna till stadslagen, studera ankarslutar, besök Själagården, kolla in blinderingsbandet, strosa i strandkanten, vandra under överbyggda gränder, se upp för omstörtande verksamhet, möt bödeln vid kåken och begrunda snusket vid Flugmötet.

Följ i gråbrödernas fotspår, hör ångbåtsvisslor, titta in i Augusts barndomshem, passera nollpunkten, fundera över de märkliga väggmålningarna, upptäck gränderna som nästan försvann, se upp för skarnvrakaren och akta er för att hamna på kåken.

Boka en egen stadsvandring med familjen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Stadsdelens kyrkor, torg och parker utgör naturliga områden att utforska: Storkyrkan/Kornhamnstorg, Tyska kyrkan/Järntorget, Riddarholmskyrkan/Mynttorget

Sträcka: Vi kommer överens om start och mål
Dag: Ni väljer dag och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2 tim i samtalsvänligt promenadtempo

Gamla stan

Nyfiken på en annan stadsdel?