Trä på snabelskorna och gå en stadsvandring i Gamla stan

Boka en personlig stadsvandring i Gamla stan

Den mysiga stadsdelen med smala gränder och medeltida hus

I Gamla stans krokiga gränder med sina pittoreska hus dröjer sig en medeltida känsla kvar. Det var här på Stadsholmen allt en gång började. De små öarna vid Mälarens mynning hade ett strategiskt läge och från 1250-talet började en stad snabbt att växa fram. I myllret av smala gränder och små torg ryms oändligt många historier. Här har människor slitit och slavat, skrattat och älskat under århundradena. Många medeltida spår finns ännu kvar, om man vet vad man ska leta efter.

Hantverksvandring Collage

Under en stadsvandring i Gamla stan kan du få höra mer om:

Lyssna till stadslagen, studera ankarslutar, besök Själagården, kolla in blinderingsbandet, strosa i strandkanten, vandra under överbyggda gränder, se upp för omstörtande verksamhet, möt bödeln vid kåken och begrunda snusket vid Flugmötet.

Följ i gråbrödernas fotspår, hör ångbåtsvisslor, titta in i Augusts barndomshem, passera nollpunkten, fundera över de märkliga väggmålningarna, upptäck gränderna som nästan försvann, se upp för skarnvrakaren och akta er för att hamna på kåken.

Gå en stadsvandring med familjen, föreningen eller företaget

Oavsett hur länge du har bott eller arbetat i Stockholm är det genom människors berättelser vi upptäcker och minns vår stad. Det genomgående temat för Stockholm Stories stadsvandringar är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna.

Under promenaden tittar vi på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss under olika århundraden? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör?

Ämnen som vi alla kan relatera till och som det är både intressant och roligt att samtala om i gruppen under promenaden. Jag visar bilder och kartor som sätter in platserna vi passerar i ett historiskt sammanhang.

Svårt att välja sträcka? Fundera på vad ni har tänkt göra efteråt. Många grupper vill avsluta med mat och dryck och jag brukar avrunda promenaden vid en plats där det är nära till caféer, barer och restauranger. Har ni önskemål om en specifik restaurang bör ni boka bord i förväg och jag kan i möjligaste mån anpassa sträckan så att vi avslutar i närheten. För önskemål om mer eller mindre skräddarsydda sträckor debiterar jag extra för merarbetet.

Förslag på sträckor: 

  • Från Mynttorget via Stortorget och Tyska kyrkan till Järntorget
  • Från Mälartorget via Stortorget och Österlånggatan till Slottsbacken
  • Från Kornhamnstorg via Järntorget och Stortorget till Storkyrkan
  • Se även TEMAVANDRINGAR

Sträcka: Se förslag ovan eller så kommer vi överens om start och mål
Dag: Ni väljer datum och tidpunkt
Tid: ca 1,5-2,0 tim i samtalsvänligt promenadtempo
Pris: Se kostnad för familj, förening och företag

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Verktygsfräsare, öltapperska, piga, krögare, torgmånglerska, möbelarkitekt, telefonist, gjutare, comptometeroperatris, kock, snickare,  skjortsömmerska, präst, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska,  festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, tvätterska, tulluppsyningsman samt nöjeskung och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Nyfiken på en annan stadsdel?