Släktvandringar i Stockholm

Ta med släkten på en promenad i er egen familjehistoria där ni delar minnen och berättelser.

Upptäck morfars kvarter

Promenera på farfarsfars gator

Upplev hur det var på farmors tid

Tänk att få gå en unik stadsvandring där släktens egen historia är själva ämnet. Ta med familj och släktingar för en promenad genom barndomens kvarter. Vi lägger upp sträckan så att vi passerar platser där mormor jobbade, där farfar hade extraknäck som tonåring, där mamma och pappa träffades, där gammelmoster gick i skola eller där farmor bodde som barn.

Många har vi nog frågor om hur livet har varit för våra släktingar. Men alltför ofta glömmer vi borta att fråga! Under en gemensam promenad ges tillfällen att tillsammans göra både gamla och nya upptäckter. Jag berättar om platserna vi passerar och ni delar minnen, bilder och berättelser med varandra.

Släktforskar du? Kanske har du funderingar på hur du kan presentera det material du hittar i ett format som släkten kan ha nytta och glädje av. Läs mer om det här.

Upplägg och kostnad

Gruppen består av ert sällskap (familj/släkt/vänner) och ni väljer stadsdel, dag och tid. Vi kommer överens om samlingsplats och lägger tillsammans upp en lämplig sträcka med stopp som är relevanta för just era släktminnen. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra. 

En släktvandring (ca 2 tim) för en grupp (max 20 personer) med förberedelser (ca 1-2 tim) kostar från 3 000 kr (+ 25 % moms) beroende på upplägg. För större grupper, särskilda önskemål och skräddarsytt innehåll lämnas offert. Aktiviteten faktureras i efterhand med 15 dagars betalningsvillkor. Betalas via BG eller Swish.

Vilken av Stockholms stadsdelar har ni flest släktminnen ifrån? 

Gamla stan – Den mysiga stadsdelen
Det var här på Stadsholmen allt en gång började. De små öarna vid Mälarens mynning hade ett strategiskt läge och från 1250-talet började en stad snabbt att växa fram.

Kungsholmen – Den mäktiga stadsdelen
Hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden.

Norrmalm – Den livliga stadsdelen
Redan på 1400-talet anlade hovet en kunglig trädgård på Norrmalm. Vid Hötorget samlades bönderna för att sälja sina varor. På Kungsgatan restes norra Europas första skyskrapor.

Södermalm – Den charmiga stadsdelen
Idag sprider träkåkarna en idyllisk stämning. Livet förr uppe på söders höjder var tufft. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

Vasastan – Den moderna stadsdelen
Stans yngsta och modernaste stadsdel. Här har man mätt temperaturen sedan 1756. Här föddes Pippi Långstrump. Och Gunnar Asplunds magnifika stadsbibliotek beundras av hela världen.

Östermalm – Den pampiga stadsdelen
Från små medeltida byar till stans bredaste avenyer. Långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel. Men här och där runt Östermalmstorg dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se