Samla era släktminnen från Stockholm

Med kunskap om platser och händelser får er släkthistoria en extra dimension.

Katarina sjukhus

Barnhusets rullor 1849

Bondegatan

Livsberättelser

Min farfarsfar föddes i Stockholm och tillbringade en del av sin barndom och studietid här i mitten av 1800-talet. Han lämnade efter sig en del anteckningar och när jag gick igenom materialet kunde jag koppla ihop berättelserna till olika platser runtom i stan, bland dem Katarina sjukhus och Bondegatan på Södermalm samt området kring Hötorget och Johannes kyrka på Norrmalm.

Med research gick det att leta sig fram till de olika adresserna och skapa en personlig karta över hans liv. Resultatet blev en bok med sju stadsvandringar som följer i farfarsfars fotspår. Här kan du läsa mer om boken. Jag har även skrivit om vardagslivet på Bondegatan på 1860-talet i Stockholm Stories blogg.

Hur vill du paketera era släktminnen från Stockholm?

Släktforskar du i Stockholm? Kanske funderar du över hur du kan sammanställa det material du hittar i ett format som släkten kan ha nytta och glädje av. Att ta reda på mer om de platser där familj- och släktmedlemmar har bott, gått i skola och arbetat ger en extra dimension och placerar deras liv  i ett större historiskt sammanhang.

Research
Jag letar fram information om platser och händelser. Till min hjälp har jag bland annat mitt bibliotek av stockholmsböcker. Pris enligt överenskommelse.

Textredigering
Ska du göra en skriftlig presentation av era släktminnen kan jag ge feedback på texten eller hjälpa till med textredigering. Pris enligt överenskommelse.

Föreläsning
Ska ni ha en släktträff kan jag hålla en föreläsning om en stadsdel eller ett område där era anfäder har bott. Jag tar med dator och projektor samt bärbar mikrofon med högtalare. Ni ordnar med filmduk eller TV-skärm. Pris enligt överenskommelse.

Släktvandring
Vill du ta med familj och släkt på en promenad med era släktminnen som tema sätter jag ihop en egen stadsvandring åt er där vi besöker relevanta platser. Läs mer om det här.

Vilken av Stockholms stadsdelar är ni mest nyfikna på? 

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se