Salviigränd i Gamla stan är döpt efter riksrådet och diplomaten Johan Adler Salvius som ägde flera tomter i kvarteret Cephalus på 1600-talet. Klädeskramhandlaren Wilhelm Schvardz var en välbärgad ungkarl som umgicks i Stockholms högre societet. Efter sin fars död 1772 ärvde han en fastighet på Salviigränd 1 och 1790 köpte han grannfastigheten på Salviigränd 3. Några år senare skapades Masreliuz-rummen.

En framstående hyresgäst flyttar in

Vilhelm SchvardzSjälv bodde Wilhelm Schvardz (bilden) i en paradvåning som bestod av en salong, en matsal och ett sovrum, två trappor upp på Salviigränd 1. Efter moderns död övertog han hennes våning i huset och beslöt sig för att hyra ut sin egen. Hyresgästen var Carl Fredrik von Schulzenheim, framstående läkare och kirurg på Serafimerlasarettet. Som kunglig livmedikus behövde han en ståndsmässig våning i närheten av slottet där han kunde ta emot sina förnäma patienter.

Masreliez-rummen skapas

Louis MasreliezParadvåningen på Salviigränd 1 behövde renoveras och 1791 anlitades den framstående inredningsarkitekten Louis Masreliez. Under sina år på kontinenten hade han umgåtts med Europas främsta konstnärer inom nyklassicismen. I Sverige var han ledande inom utformandet av den sengustavianska stilen och hade nyligen avslutat arbetet med inredningen av Gustav II:s paviljong i Haga. Renoveringsarbetet tog två år och Masreliez skapade en paradvåning med påkostade detaljer som joniska pilastrar, dörrfriser med oljemålningar och dörrspeglar med olympiska gudar.

Ett kärleksbarn föds i paradvåningen

Emilie smallWilhelm Schvardz sålde fastigheterna på Salviigränd 1822 och en senare hyresgäst i Masreliez-rummen var Emilie Högqvist, en av Stockholms mest anlitade och högst betalda skådespelerskor. Älskarna stod på rad, en av dem var den engelske legationssekreteraren John Bloomfield och 1833 föddes deras dotter Teckla i paradvåningen. Idag är kanske Emilie Högqvist mest känd för sin kärleksaffär med kronprins Oscar som resulterade i de två utomäktenskapliga sönerna Hjalmar och Max, födda 1839 respektive 1840. Relationen var känd av samtiden och de kallades skämtsamt “prinsarna av Lappland”. Barnen skickades till Hamburg och de fyra sista åren av sitt liv vistades Emiilie Högqvist utomlands för sin lungsot. Hon avled i Italien 1846.

Hôtel Östergötland var mycket populärt

Hotel ÖstergötlandFrån 1830 drev Mamsell Maria Edqvist hotell och restaurang på Salviigränd och Masreliez-rummen hyrdes ut till prominenta hotellgäster. Verksamheten togs 1851 över av vinskänken Alexander Rosengren och under närmare hundra år var Hôtel Östergötland och Rosengrens källare mycket populära. På 1920-talet renoverades paradvåningen och återfick sin 1700-talsprägel. Här har såväl statsminister Per Albin Hansson som prins Eugen tagit emot gäster vid festliga tillfällen. Vid nybygget av kanslihusannexet revs flera fastigheter i kvarteret. Hôtel Östergötland stängdes och 1949 köptes fastigheten på Salviigränd 1 av försäkringsbolaget Skandia. Huset ägs idag av Svenska Akademien.

Boken
Vill du veta mer kan jag rekommendera boken “Masreliez-rummen – En köpmans våning i Gamla stan” av Ursula Sjöberg och Ingrid Sjöström som kom ut 2015 på Norstedts förlag.

OBS! Den vackra 1700-talsvåningen är INTE öppen för allmänheten men i visas ibland för mindre grupper. Den förvaltas av Stiftelsen Masreliez-rummen som sköts av Skandia. Så ta kontakt med Skandia för besked!