Hösten 1963 var det dags för det då fortfarande rätt okända brittiska popbandets första utomlandsturné.  Den 23 oktober landade Beatles i Sverige men premiären i Karlstad två dagar senare fick inget direkt översvallande mottagande. “Bandet spelar amatörmässig hambo” skrev Nya Wemlands-tidningen. Konserterna under det nio dagar långa besöket bestod av två kortare uppträdanden på 25 minuter och biljetterna kostade 12-20 kr medan bandets gage var £140.

Fem legendariska inspelningar

Beatles Hötorget 1963 (Foto Scanpix)

Den 24 oktober 1963 gjordes en inspelning för radioprogrammet “Pop -63” i Radiotjänsts studio vid Karlaplan på Östermalm. Det fanns ingen tid för repetitioner eller soundcheck och det var problem med kablarna. Programledaren Klas Burling och studioteknikern Hans Westman var inte nöjda med det distorterade ljudet. Men John, Paul, George och Ringo blev överlyckliga. Det här var precis det lite råare sound de strävat efter att skapa. Idag ses  inspelningarna i Stockholm som några av Beatles bästa och fem av de sju låtar som spelades in den där dagen finns med på samlingsskivan “Anthology 1” som kom ut 1995.

  • I Saw Her Standing There
  • From me to You
  • Money (That’s What I Want)
  • You Really Got A Hold On Me
  • Roll Over Beethoven

Från städad publik till hysteriska fans

Den 30 oktober 1963 var Beatles gäster i TV-programmet “Drop In” tillsammans med Lill-Babs och Glas & Pals som spelades in på Narren-teatern på Djurgården. De sjöng “She Loves You”, “Twist And Shout”, “Long Tall Sally” och “I Saw Her Standing There” inför en glad men lugn och städad publik. Dagen därpå reste de hem till England. Efter att programmen sänts i svensk TV och radio i början av november spreds gruppens popularitet snabbt. När Beatles återvände till Sverige för att ge två konserter på Isstadion den 28-29 juli 1964 möttes de av 3 000 överlyckliga och hysteriskt skrikande fans på Arlanda. Beatlemania hade nu definitivt drabbat även Sverige.

Frukostklubben önskar Gomorron!

Den 9 februari 1946 inleddes sändningarna av det oerhört populära radioprogrammet ”Frukostklubben” från Radiotjänsts Karlaplansstudio. I över 30 år var det Sigge Fürst och en lång rad gästartister som i 680 program hälsade lyssnarna med en glad signaturmelodi. Efter 1967 började studion användas som biograf och teater under namnet Maximteatern. Huset ritades av arkitekten Ernst Grönwall som även ritat biograferna Esplanad på Karlavägen och Draken vid Fridhemsplan.