Musikantdiggarna – Berättelsen om en krogfamilj i Stockholms nöjesvärld

De som var unga i mitten av 1900-talet har många roliga minnen från nöjeslivet i Stockholm efter andra världskriget. Varietéförbudet upphörde 1955 och samma år slopades motboken. Tonåringen var född och Gamla stans källarvalv fylldes snart av ungdomar som lyssnade till jazz och pop till långt in på småtimmarna. Om nu inte polisen gjorde en razzia under kvällen…

Flera unika musikställen i Stockholm

Under hela 1960-talet startade Gun Lindberg och Sten Holmquist en rad klubbar och krogar i Stockholm. Genom att ge musiker speltillfällen fick de själva njuta av den musik de älskade. Boken Musikantdiggarna är berättelsen om en krogfamilj som hade modet och nyfikenheten att gå sin egen väg i Stockholms nöjesvärld.

Resultatet blev en rad unika ställen som bidrog till att förändra utelivet i grunden – från den omåttligt populära ungdomsklubben Bobbadilla på Svartmangatan och den lite mer sofistikerade Limbo Club på Gåsgränd till legendariska Jazzpuben Stampen (som fyller hela 50 år 2018!) och den omtalade nattklubben Bolaget. Här fanns stans första pianobar av amerikanskt snitt och under många år var Måndagsklubben en älskad oas bland innefolket.

När klassiska musikställen som Nalen och Gyllene Cirkeln lades ner i slutet av 1960-talet tog Gun Lindberg Holmquist och Sten Holmquist över stafettpinnen och såg till att såväl svenska som utländska musikanter kunde fortsätta att glädja Stockholmspubliken med sin musik. Genom åren har många hundratals musikanter klivit upp på de olika scenerna – från unga spelsugna popband till den svenska jazzeliten och ett flertal internationella jazzstjärnor.

Många roliga berättelser om klubbar och krogar

I boken Musikantdiggarna (Stockholm Stories förlag) berättar Maria Lindberg Howard kärleksfullt om historierna bakom de olika ställena och familjens bidrag till att fylla huvudstaden med glädje – och ännu mera glädje. Såväl musiker som stammisar har bidragit till innehållet med bilder och berättelser. Tillsammans har det blivit en högst personlig berättelse fylld med värme och humor. En kombination av Stockholmshistoria och nöjeshistoria, kantad av påhittighet, drivkraft kärlek till musik och många udda prylar. Du som var med när det begav sig kommer garanterat att dra på smilbanden åt roliga minnen. Och du som är lite yngre får en både nostalgisk och skojig inblick i Stockholms nöjesliv under andra hälften av 1900-talet och kan jämföra med vad det har utvecklats till idag.

Om Musikantdiggarna 

Boken är rikt illustrerad med många gamla bilder, tidningsurklipp och annonser från åren ca 1960-1980 samt nytagna foton av Anja Callius. Den är fint och finurligt formgiven av Wenche Arnesen Fryklöf.

Författare: Maria Lindberg Howard

Omslag: Mjukband

Format: 210 x 210 mm

Antal sidor: 104

ISBN: 9789177399384

Språk: Svenska

Utgivningsdatum: 2018-05-03

Förlag: Stockholm Stories / Type & Tell

Här kan du köpa boken online:

Stockholm Stories Shop

Adlibris

Bokus

CDON.com

Campusbokhandeln

Här kan du köpa boken i butik:

Pet Sounds

Adress: Skånegatan 53 i Stockholm. Tel 08-702 97 98.